Prima pagina

Cehii pleaca de la SIF Banat-Crisana. Vin slovenii

13.05.2005, 19:49 23

Mai multe societati cu raspundere limitata (SRL) inregistrate in Slovenia au intrat in ultimele zile in actionariatul SIF Banat-Crisana, conform unor surse apropiate societatii de investitii financiare. Societatile slovene au preluat prin intermediul Bursei pachete de actiuni apartinand grupului de investitori cehi, persoane fizice care au achizitionat anul trecut aproximativ 15% din actiunile SIF Banat-Crisana, afirma aceleasi surse.

Statutul SIF-urilor interzice investitorilor sa cumpere mai mult de 0,1% din actiuni, iar investitorii care vor sa controleze o cota mai mare din capitalul SIF actioneaza prin persoane interpuse. Pana in prezent nu este clar cine este in spatele societatilor slovene.

Actiunile SIF Banat-Crisana au fost in ultimele zile cele mai tranzactionate de la Bursa de Valori. Doar in tranzactiile de ieri s-au transferat pachete de actiuni reprezentand 1% din capitalul social al SIF, operatiunile reprezentand aproape jumatate din valoarea tranzactiilor de pe piata. Actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat sedinta bursiera de ieri la 11.800 lei/actiune, pret neschimbat fata de ziua anterioara. Valoarea de piata a societatii se ridica la 180 milioane de euro.

Surse din piata de capital afirma ca tranzactiile desfasurate in ultimele zile au fost de fapt convenite in urma cu mai multe luni.

De altfel, la Adunarea Generala a Actionarilor de luna trecuta de la SIF Banat-Crisana mai multi cetateni sloveni au candidat pentru cele sapte locuri in Consiliul de Administratie al SIF. Desi au beneficiat si de voturile cehilor actionari atunci la SIF, nici unul dintre sloveni nu a reusit sa intre in Consiliul de Administratie al societatii, vechea conducere a SIF, in frunte cu presedintele Ioan Cuzman, fiind realeasa pentru un mandat de patru ani.

Tranzactiile prin care cehii cumparasera actiuni la SIF anul trecut au fost intermediate, conform informatiilor existente pe piata, de societatea de brokeraj Delta. Aceasta a inregistrat luna trecuta un salt important in topul brokerilor, ocupand in aprilie locul al treilea, cu tranzactii intermediate in valoare de peste 12 milioane de euro si o cota de piata de aproape 6%.

Cehii, in spatele carora se afla omul de afaceri american Howard Golden, au cumparat puternic actiuni la SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania, ajungand la cate 15% din capitalul acestora.

Conform informatiilor vehiculate pe piata, cehii au reusit sa ajunga la o intelegere cu conducerea SIF Transilvania, care le-a acceptat doi reprezentanti in Consiliul de Administratie.

Nu acelasi lucru s-a intamplat insa si la SIF Banat-Crisana, unde grupul de investitori nu are nici un cuvant de spus in conducerea societatii.

SIF Banat-Crisana administreaza active in valoare de 197 milioane de euro, detinand participatii minoritare la cele mai mari doua banci romanesti, BCR si BRD, fiind de asemenea unul din principalii jucatori pe piata celulozei si hartiei, unde detine pachete majoritare la mai multi producatori de profil. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO