Prima pagina

Cehii de la Zentiva ofera 76,5 mil. euro pentru restul din Sicomed

04.11.2005, 20:49 21

Compania ceha Zentiva, care a preluat in octombrie 50,99% din actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti, va lansa saptamana viitoare o oferta publica pentru preluarea pachetului de actiuni ramas pana la 100%.

Zentiva ofera 76,5 milioane de euro pentru restul de 49,01% din actiunile Sicomed. Cehii au preluat pachetul majoritar la Sicomed intr-o tranzactie care evalueaza compania la 200 de milioane de dolari (166,7 mil. euro).

Contactati de Ziarul Financiar, principalii actionari minoritari au declarat ca probabil vor vinde in cadrul ofertei.

Cehii ofera un pret de 1,37 lei/actiune, aproximativ egal cu cel platit pentru preluarea pachetului majoritar. Acest pret este cu doar 2,2% mai mare decat pretul la care actiunile Sicomed au inchis in sedinta de tranzactionare de ieri. In ultimele sase luni, cotatia actiunilor Sicomed s-a dublat datorita vanzarii companiei.

Cei mai importanti actionari minoritari ai Sicomed sunt SIF Muntenia si SIF Oltenia, care detin participatii de 12%, respectiv 10,17%. Din informatiile existente pe piata, ambele SIF-uri intentioneaza sa vanda pachetele de actiuni detinute.

"Nu s-a luat inca o decizie executiva cu privire la acest lucru, insa, in principiu, probabil ca vom vinde. Nu stiu daca avem alta solutie, in conditiile in care Zentiva vrea sa delisteze compania", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia. "Aveam o intelegere cu Venoma ca in momentul in care isi vor face exitul, sa vindem si noi odata cu ei", a mai precizat Szel.

Reprezentantii SIF Oltenia nici nu au confirmat, dar nici nu au negat ca vor vinde pachetul de actiuni detinut la Sicomed.

"Deocamdata nu am luat o decizie in acest sens si suntem in discutii cu reprezentantii Zentiva", a spus Florian Buzatu, directorul economic al SIF Oltenia.

Daca SIF-urile isi vor vinde pachetele de actiuni, Zentiva isi majoreaza participatia la 73,16%. Tinta cehilor este insa de a prelua controlul asupra a cel putin 95% din actiunile Sicomed, pentru a putea delista compania de la Bursa.

Omul de afaceri Verestoy Attila, senator UDMR, care detine ceva mai putin de 2% din actiunile Sicomed, a declarat la randul sau ca va vinde. "Voi fi receptiv la oferta investitorului majoritar si imi pare rau ca am mai vandut o parte din actiuni intre timp", a spus Attila.

Printre actionarii Sicomed se numara si o serie de fonduri de investitii straine dintre care cel mai important este Julius Baer, a carui participatie valoreaza peste 2 milioane de dolari.

Oferta, intermediata de societatea de brokeraj ING Securities, va incepe pe 9 noiembrie si se va finaliza pe 7 decembrie, urmand sa se desfasoare prin intermediul sistemului de tranzactionare al Bursei de Valori.

Preluarea integrala a producatorului de medicamente bucurestean ii va costa pe cehi circa 162 de milioane de euro. Zentiva doreste sa reinvesteasca tot profitul Sicomed in urmatorii ani si nu intentioneaza sa distribuie dividende.

Sicomed a inregistrat pe primele noua luni ale anului un profit net de aproximativ 9 milioane de euro, la vanzari de aproape 43 de milioane de euro.

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO