Prima pagina

Cea mai secreta operatiune: sosirea euro

09.08.2001, 00:00 14



In ultimele doua luni ale anului, in Romania se va desfasura una din cele mai mari operatiuni financiare si de securitate - sosirea noilor monede unice europene care vor inlocui de la 1 ianuarie 2002 marcile germane, francii francezi si inca alte zece valute europene.

Dupa februarie 2002 monedele europene isi vor pierde puterea circulatorie.

Bancile romanesti trebuie sa aiba euro pentru ca in momentul inceperii operatiunilor, in 2002, sa poata schimba fara probleme valutele europene in euro la cererea clientilor. Acest lucru trebuie sa se intample in doua luni.

Nu exista o estimare clara cu privire la valoarea transporturilor de euro care vor veni pe piata romaneasca la bancile comerciale.

Daca bancile pot estima cu o mare exactitate necesarul de cash in euro avand in vedere rulajul lor zilnic, necunoscuta cea mai mare o reprezinta banii, in monedele europene, de la saltea si cei rulati in afara sistemului bancar.

Unii bancherii cred ca in Romania in prezent se vehiculeaza in afara sistemului bancar intre unu si doua miliarde de dolari, din care 30% o reprezinta marca germana. Aproape toate afacerile din Transilvania se fac in marci germane

"Este foarte greu de estimat cererea de valuta efectiva a populatiei tocmai pentru faptul ca nu se poate aproxima nici nivelul detinerilor la saltea si nici nu se poate evalua probabilitatea ca trecerea la euro sa atraga si trecerea la banca a banilor de la saltea", a declarat pentru Ziarul Financiar, Eugen Radulescu, presedintele Raiffeisen-Banca Agricola.

O varianta indica sosirea unei sume cash intre 200-300 milioane euro. Alti bancheri spun ca valoarea va fi mult mai mare pentru ca in mod cert vor aparea la suprafata valutele europene tinute la saltea sau rulate in afara sistemului bancar, ponderea cea mai mare detinandu-o marca germana.

Pe de alta parte, exista si bancheri care spun ca sumele transportate vor fi mult mai mici, sub 100 milioane de euro cash. Oficial bancile nu doresc sa spuna care este comanda care o vor face pentru euro din motive de securitate.

"Evident cifrele nostre sunt confidentiale . Pe de o parte sunt operatiuni bancare , iar pe de alta parte nu putem avansa cifre din motive de securitate", a declarat Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR , principala banca de pe piata cu o pondere de peste 30% in sistemul bancar.

Bancile romaensti vor trebui sa faca din timp comenzi de euro la bancile lor corespindente din zona euro pentru a primi cash. Banii vor fi transportati catre Romania cu avionul din Uniunea Europeana. Transporturile vor fi asigurare, in strainatate si in tara, si pazite de agentii de securitate. Sosirea transporturile, respectiv cu ce avioane si la ce ore, va fi tinuta strict secreta.



12 monede europene devin istorie din martie

"Va fi o operatiune destul de grea, mai ales in contextul in care in Romania foarte multe lume tine la cash, la numerar. Ceea ce cred ca este important este faptul ca vom fi pusi in fata unor cantitati insemnate de bani care vor veni in ceasul al 12-lea si pentru care, mai ales pentru credibilitate, trebuie sa fim pregatiti", a declarat Iosif Pop, presedintele Bancii Transilvania.

El spune ca luand in considerare miscarile de acum prima comanda de euro facuta de Banca Transilvania, pentru necesitatile proprii dar si pentru cele ale catorva banci mai mici pe care le va deservi ulterior, se va ridica undeva in jur de 2,5 milioane de euro.

"Fiecare isi asigura partea lui. Banca straina asigura drumul pana la tezaurele noastre si apoi, aici, pe teritoriul Romaniei fiecare dintre noi isi asigura transporturile . Vor fi implicate forte de ordine, jandarmi, politie. Va fi o schema intreaga", mai spune Pop.

"Va fi o problema destul de complexa, dar noi credem ca suntem pregatiti pentru a face fata acestui proces de transfer.

O parte din conturile deschide de clientii nostri in monedele asa zise IN (n.r.- din tarile din zona euro) se vor transforma in conturi in euro incepand cu 1 octombrie, iar pentru restul angajamentelor - acreditive, scrisori de garantie, conturile de credit -clientii vor fi notificati ca pana la 15 decembrie se va realiza conversia acestora.

Cred ca pe 28 decembrie sau mai exact in prima zi lucratoare a anului viitor vom fi pregatiti sa dam piept cu euro", spune si Mariana Diaconescu, presedintele Eximbank.

Pe de alta parte, Emanuel Odobescu, presdintele Piraeus Bank Romania crede ca operatiunea de schimbarea a valutelor europene de pe piata romaneasca in euro nu va fi "o problema atat de mare pe cat pare".

"Romania este totusi o tara cu cantitati mici de cash, si care este mai degraba dolarizata decat orientata spre marca sau alte valute europene. Trebuie sa ne asteptam totusi la iesirea la suprafata a unor bani de la saltea, care nu are decat sa ne bucure pentru ca mai vedem si noi cum sta treaba.

Oricum, cred ca pe ansamblu, intr-o prima faza vor fi rulate cateva milioane de euro, poate intre 5 si 10 milioane de euro", a mentionat Odobescu.

El este sigur ca cei care vor scoate banii de la saltea si vor veni la banci vor fi pensionarii, populatia cu venituri relativ medii. "Cei care au cu adevarat bani ii vor transfera incet -incet in strainatate. Pentru ce sa stie toti ce afaceri au ei", a spus Odobescu.

In Romania orice depunere si retragere de numerar mai mare de 10.000 dolari sau echivalent trebuie raportata la Oficiul de Prevenire a Spalarii Banilor. Din acest motiv o parte din cei care detin valute europene vor cauta o alta cale de schimbare a banilor, pentru a nu fi luati in evidenta.



Campania de informare

Incepand din septembrie, Banca Nationala a Romaniei va face o campanie nationala de informare a schimbarii monedelor europerne in euro. BNR lucreaza in prezent la definitivarea planului de schimbare , atat pentru banci cat si pentru public.

In acest moment nu exista o campanie integrata de informare la nivel national.

"Am observat ca la campania de trecere la euro lansata de bancile romanesti, si implicit de noi, exista o reactie, dar temperata. Poate ca este si o perioada de concedii. Speram ca din octombrie lucrurile sa stea mai bine", mai spune Iosif Pop, presedintele Bancii Transilvania.



Primele conversii

Bancile comerciale au inceput deja sa anunte ca efectueaza conversii ale conturilor din monedele IN in euro. Cash-ul efectiv se va schimba dupa data de 1 ianuarie 2002.

Populatia are posibilitatea sa-si depuna monedele europene la banca, aceasta urmand sa faca schimbule in euro la paritatile fixe stabilite de Banca Centrala Europeana.

Conversia in euro va fi facut gratis. Daca clientii vor dori sa-si retraga euro in numerar ei vor plati ulterior un comision bancii curpins intre 0,3 si 1%.

Mai exista varianta ca schimbul sa se faca la o casa valutara, direct, dar comisionul va fi mult mai mare. Daca populatia nu va face schimbul aceasta va pierde efectiv valuta detinuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO