Prima pagina

Cazul Alro: pentru ce privatizam de fapt?

12.07.2000, 00:00 17



Alro Slatina, poate cea mai buna societate aflata inca in proprietatea statului, a fost pusa pe lista de privatizare in programul PSAL, dar problema este daca constituie o decizie oportuna vanzarea ei, in conditiile in care firma obtine profituri mari, este bine condusa iar, in acest moment, statul nu are nevoie disperata de valuta.

Alro este liderul Bursei de Valori din Bucuresti, detinand peste jumatate din capitalizarea pietei. La preturile actuale de la bursa, Alro valoreaza 97,31 mil. dolari, respectiv 7,62 $/actiune dar societatile de brokeraj considera ca actiunile valoreaza lejer 12 - 14 $/actiune, respectiv o valoare de piata cuprinsa intre 153 - 178 mil. dolari. Productia este exportata in proportie de 70%, iar clientii ei sunt in cea mai mare parte din Uniunea Europeana.

In conditiile in care economia romaneasca a cazut continuu timp de trei ani, Alro a reusit o crestere semnificativa, in 1999 profitul net inregistrand un salt de trei ori in dolari, de la 8 mil. dolari la 24 mil. dolari.

Managementul performant a facut ca Alro sa reuseasca sa se impumute la bancile straine la un cost mai redus decat facut-o statul roman. Oportunitatea vanzarii acum poate fi pusa in discutie in conditiile in care orice investitor ar pune in fata autoritatilor riscul de tara al Romaniei pentru a oferi un pret cat mai mic, asa cum s-a intamplat in cazul Rom Telecom sau BRD.

Pe de alta parte, operatorii pietei de capital au opinii diferite in privinta modului de vanzare si a viitorului companiei. "Momentan Alro este condusa cu grija. FPS nu-si manifesta puternic proprietatea, iar consiliul de administratie are o libertate relativ ridicata. Oricum, conjunctura actuala favorabila a pietei mondiale a aluminiului recomanda o vanzare, dar o asemenea miscare trebuie facuta cu mare grija", a apreciat Ladislau Csorba, directorul societatii de brokeraj Vanguard.

Totusi el considera ca politicul si statul in general au demonstrat ca "nu stiu sa administreze afacerile" astfel incat, pe termen lung, o amanare a vanzarii poate aduce pierderi mari la Alro.

Valentin Ionescu, director la Euroinvest Vision crede insa ca o decizie de vanzare ar fi nefericita in acest caz. "Este ca si cum s-ar renunta la perla coroanei. Alro este o fabrica noua, are rezultate financiare exceptionale si exporta mai mult de jumatate din productie, acestea fiind motivele sa pastram o asemenea companie", considera Ionescu.

Sindicatul de la Alro se opune vehement vanzarii companiei, aceasta pozitie fiind sustinuta indirect si de conducere.

In cazul vanzarii se pune intrebarea care este cel mai bun cumparator: un producator de aluminiu, un comerciant sau investitori de portofoliu care sa se implice mai putin in conducere.

Gabriela aendroiu, director general la CAIB Securities Romania, considera ca sansa lui Alro este sa se alature unui producator mondial, respectiv pachetul detinut de FPS, de 54,715% sa fie vandut catre unul din concernele de aluminiu actuale.

In cazul vanzarii catre un comerciant exista pericolul ca profitul sa fie inghitit de acesta, iar Alro sa ramana doar "cu cat sa nu moara", considera aendroiu.

Pe de alta parte, Ladislau Csorba apreciaza ca cea mai buna vanzare ar fi catre investitori de portofoliu, pentru ca se vor controla reciproc si vor urmari cu mare atentie fluxurile financiare, fiind asigurata astfel si protectia actionarului minoritar.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO