Prima pagina

Cautarile pe Google confirma declinul cererii de apartamente

24.07.2008, 18:38 15

Scaderea pietei imobiliare din Romania se vede si pe Google. Volumul cautarilor cuvantului "apartamente" de catre utilizatorii romani a crescut constant pana la jumatatea anului trecut, moment de la care interesul pentru acest cuvant a scazut, conform statisticilor Google Trends, care descrie evolutia frecventei cautarilor dupa anumite cuvinte.
La sfarsitul anului 2007, ca la orice sfarsit de an, cautarile pentru cuvantul "apartamente" s-au redus. Insa si pe parcursul acestui an volumul de cautari este vizibil in scadere, fiind primul an in care interesul cautatorilor pentru cuvantul "apartamente" este pe un trend descendent. Tredul se stabileste prin unirea punctelor de maxim.
Potrivit unei analize realizate de ZF, datele converg catre aceleasi concluzii. Anul acesta sunt primele semne de stagnare a preturilor, dupa trei ani de crestere. Pe intreg anul 2007, cresterea a fost de 50%, insa de la inceputul acestui an nu se observa decat scaderi sau evolutii pozitive timide. Declinul pietei imobiliare se explica prin marirea ofertei de apartamente si prin scumpirea creditarii.
"In acest moment asistam la o stagnare a pietei imobiliare, tranzactiile sunt putine, la nivelul de circa 30% fata de anii trecuti. Factorii care determina micsorarea numarului de tranzactii sunt mai mult de natura emotionala. A aparut sentimentul investitorilor ca piata va scadea", a declarat Andrei Sandu, directorul agentiei Media City.
Indicatorul cautarilor in Google se verifica si pentru alti termeni de interes general. Termeni precum "Oprescu" sau "Basescu" arata interesul real al populatiei din anumite perioade. De exemplu, cautarile pentru cuvantul "Basescu" au explodat in doua momente cheie. La sfarsitul anului 2004 cand au fost alegerile parlamentare si prezidentiale, interesul populatiei a atins maximul, conform Google Trends. In 2007, cand Parlamentul l-a suspendat din functie pe Basescu si s-a facut referendum, cautarile pentru acest nume au avut iarasi un volum considerabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO