Prima pagina

Cat de sus e high end?

Cat de sus e high end?
28.09.2007, 20:26 15

Aur in desert si spini de trandafir in tocul pantofului sunt un nou mod de a arata cat de bogat esti. Acestea sunt (deocamdata) unele dintre cele mai scumpe produse din lume, dar recordul e in pericol chiar cand cititi aceste cuvinte. Preturi gigant apar mereu, fie ca e vorba de case, vinuri sau deserturi: unele sunt simple incercari de a atrage atentia, altele-modalitati de a pastra "rangul" sau brandul. Cert e ca exista cumparatori, iar londonezii anuntau de curand ca sunt chiar depasiti de cererea pentru produse de lux. O data pe luna, in rubrica Dupa Afaceri va vom arata cat de sus pot sari preturile in diverse domenii.

Moda
Piesele personalizate (made to measure) ajung si la 14.000 de euro in cazul brandurilor Christian Louboutin sau Roger Vivier (linia haute couture). La clasicul Roger Vivier, cel mai nou "hit" sunt sandalele cu trandafir si spini in toc, care costa in jur de 920 de euro. Pantofii din piele de piton Azzedine Ala?a costa 1.300 euro, iar o pereche de cizme Alexander McQueen poate costa peste 800 de euro. Pentru comparatie, o pereche de pantofi Prada sau Gucci din ultima colectie trece putin peste 500 de dolari.
Tom Ford e un alt nume care si-a propus sa socheze prin preturi. La magazinul sau recent deschis de pe Madison Avenue New York, costumele barbatesti din 3 piese costa in jur de 2.000 de euro, cele "made to measure" pornesc de la 3.550 euro, rochiile de la 2.770 euro, iar cizmele sunt 998 euro. Nu e de mirare ca sunt asezate in custi de sticla, precum exponatele de muzeu.
Ford, care a plecat de la Gucci in 2004, vrea acum sa redefineasca luxul pe cont propriu si locul creat in acest scop e un magazin super high end in stilul anilor '30. Magazinul a fost criticat insa de presa americana pentru atmosfera prea incordata si preturile exagerate.

Gastronomie
Si in gastronomie extravaganta se masoara in zerouri: restaurantul Serendipity din New York vinde de anul trecut o inghetata de 1.000 de dolari (710 euro). Golden Opulence Sundae a fost creata la aniversarea a 50 de ani a restaurantului, astfel ca inghetata de vanilie de Tahiti combinata cu cea de Madagascar e acoperita cu foita de aur comestibila.
Pretul mai e justificat de ciocolata Amedei Porceleana si Chuao din compozitie (din cacao recoltata pe coasta venezueleana a Marii Caraibilor), de trufele si fructele confiate de la Paris si cupa de cristal, cu lingurita de aur si o floare de zahar creata de un designer. "Cireasa" de pe cupa e caviarul auriu fara sare combinat cu fructul pasiunii si Armagnac si oferit separat intr-un bol. Restaurantul vinde cam una pe luna.
Golden Opulence Sundae nu e insa cel mai scump desert.
In statiunea Fortress din Galle, Sri Lanka, se poate gusta Fortress Aquamarine, un tort de inghetata cu cacao, fructe, esenta de migdale, vanilie, lichior de portocale sau cirese, branza si martipan (reteta siciliana), totul intr-un vas de zahar si cu o piatra aquamarine de 80 de carate in varf, "cadou" care ramane clientului (cu conditia sa nu o inghita). Desertul costa 14.500 dolari (10.300 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO