Prima pagina

Castro continua lupta la 75 de ani

14.08.2001, 00:00 10



Cand liderul cubanez Fidel Castro a inmanat, duminica, cu o zi inaintea celei de-a 75-a aniversari, un drapel national liderilor liderului organizatiei tinerilor comunisti, el a incercat simbolic sa predea stafeta visului sau revolutionar generatiei tinere.

Acesta este, potrivit propriilor declaratii, cel mai puternic vis al lui "El Lider Maximo" pentru mileniul trei. La 75 de ani, Castro nu mai este la fel de inflacarat si nici celebra lui barba nu mai este la fel de deasa ca in 1959, cand impreuna cu aliatii sai l-a inlaturat de la putere pe dictatorul Fulgencio Batista.

Insa liderul cubanez demonstreaza in continuare o extraordinara conditie fizica, tinand discursuri de peste patru ore si dormind doar cateva ore pe noapte, relateaza CNN.

Regimul sau a supravietuit colapsului aliatilor sovietici si celor patru decenii de ostilitate deschisa din partea Statelor Unite. Castro a rezistat unei incercari a cubanezilor din exil inarmati de americani de a-l rasturna de la putere, in 1961, si unui embargou economic mentinut de noua administratii americane.

Faptul ca majoritatea guvernelor occidentale il considera un dictator care se agata cu disperare de un model politic depasit este doar o alta dovada ca toti ceilalti se inseala, pentru ca, in opinia sa, capitalismul se afla pe patul de moarte.

"Nu mai poate rezista mult timp. Exista conditii pentru disparitia sa, altfel specia umana nu va putea supravietui", spune liderul de la Havana. De altfel, pentru el viitorul a devenit o adevarata obsesie, din moment ce omul care conduce Cuba de 42 de ani se confrunta acum cu propria mortalitate.

Recentul lesin al lui Castro in timpul unei manifestatii publice a reprezentat un semnal de alarma pentru prieteni si dusmani deopotriva, acestia incercand sa-si imagineze Cuba fara liderul ei de peste patru decenii.

"Am fost foarte ingrijorat, pentru ca in nici un caz Cuba nu este pregatita pentru o schimbare rapida", declara disidentul Hector Palacios.

Multi opozanti ai regimului comunist de la Havana afirma ca schimbarea democratica este inevitabila si ca Fidel Castro insusi ar trebui sa conduca aceasta schimbare, evitand vidul de putere si tulburarile sociale ce au avut loc in fostele republici sovietice.

Insa Fidel si succesorul sau desemnat, mai tanarul frate Raul Castro nici nu iau in consideratie un colaps al comunismului in Cuba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO