Prima pagina

Cartea BIR se joaca fara liberali si democrati

16.05.2001, 00:00 13



Comisia de buget-finante a Camerei Deputatilor va discuta astazi Ordonanta 186/1999 de modificare a procedurii de faliment a bancilor, surse din comisie apreciind ca se va opta pentru abrogarea acesteia.

Miza acestei decizii este salvarea de la faliment al Bancii Internationale a Religiilor (BIR), pentru care in ultima vreme s-a facut lobby puternic atat la nivel politic, cat si in mediile bancare.

Pentru a-si asigura votul de astazi, PDSR a negociat cu deputatii UDMR, PRM si reprezentantul minoritatilor din comisia de buget-finante sprijinul politic care i-ar permite o decizie in sensul aborgarii acestui act normativ.

Printre prevederile ordonantei de urgenta care vor fi contestate sunt, potrivit surselor citate, cea care se refera la numirea de catre BNR a unui judecator sindic care sa se ocupe de lichidarea bancii si nu un bancher, un om cu experienta in domeniu.

In plus, ei vor contesta si articolul care se refera la superioritatea gajului fata de ipoteca, care spun ei in mod normal eludeaza legile bancare.

Parlamentarii PDSR, UDMR, PRM si cel al minoritatilor asigura majoritatea in cadrul comisiei. Ei au avut in cursul zilei de ieri si luni seara intalniri cu fostul presedinte BIR, Ion Popescu, acesta prezentand situatia actuala a bancii si un plan de redresare.

"Noi avem deja planul de redresare al bancii pus la punct, precum si in jur de 40 de milioane de dolari de la un investitor strain care vor fi virati in conturile BIR, astfel ca vom putea functiona in conditii normale.

In plus, in conturile BIR sunt in acest moment in jur de 350 miliarde de lei", au afirmat sursele din cadrul bancii.

La audierea lui Popescu nu au fost invitati deputatii PNL si PD din comisie, minoritari ce-i drept in aceasta structura. Constantin Duna, ultimul presedinte al Bankcoop, a fost si prezent la audieri.

La dezbaterea de astazi va participa si un reprezentant al BNR, care potrivit surselor amintite va pleda pentru adoptarea ordonantei.

Datoriile pe care le are BIR in prezent se ridica la 2.000 miliarde de lei, dintre care 1.900 miliarde de lei numai catre Fondul de Garantare a depozitelor bancare, in contul compensatiilor acordate celor 300.000 de depunatori al bancii.

In paralel cu ceea ce vor decide deputatii astazi, la sfarsitul lunii se va judeca recursul la hotararea privind declansarea procedurii de faliment a bancii, decizia de atunci fiind definitiva si irevocabila.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO