Prima pagina

Cartea Albastra ar putea afecta SUA

26.10.2007, 15:50 14

Proiectul de acordare a "cartii albastre" (Blue Card) imigrantilor cu inalta calificare s-ar putea dovedi dezastruos pentru Statele Unite ale Americii, daca guvernul american continua sa pastreze aceleasi politici de imigrare, afirma Robert Hoffman, vice-presedinte al Oracle pentru afaceri publice si guvernamentale, si copresedinte al Compete America, o coalitie de companii ce vor sa promoveze schimbarea politicilor de imigrare.

"Uniunea Europeana cu siguranta recunoaste problemele puse de o populatie imbatranita si ca indivizii talentati sunt generatori de locuri de munca", afirma acesta.

Cartea albastra reinnoibila va permite imigrantilor sa lucreze si sa traiansca intr-o tara a UE pentru doi ani, procesul de aplicare fiind de doar trei luni.

Spre deosebire de cartea albastra, procesarea unei carti verzi ("Green card"-ul american) ar putea dura pana la 10 ani, ceea ce duce la descurajarea potentialilor emigranti de a dori sa munceasca in SUA.

Nici companiile americane nu vor sta prea mult pe ganduri, Oracle anuntand chiar ca ar putea sa isi extinda operatiunile in Uniunea Europeana pentru a face fata concurentei unor companii ce isi au sediile in Europa, precum SAP (cu sediul in Germania).

Conform declaratiilor lui Hoffman, aproximativ 80% din operatiunile de cercetare si dezvoltare (R&D) ale Oracle se afla in Statele Unite ale Americii, "dar daca politica de imigrare dusa de SUA continua pe acest drum, ce alta alegere vom avea" daca nu aceea de a ne muta sau de a ne extinde operatiunile in afara Statelor Unite? Information Week.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO