Prima pagina

Care sunt cele mai mari dobanzi de pe piata la depozitele in lei?

11.07.2008, 14:15 328

Constituirea unui depozit poate deveni pentru client o adevarata vanatoare de dobanzi cat mai mari, comisioane cat mai mici si scadente cat mai scurte.
Clientul are de ales in primul rand tipul produsului de economisire, in functie de lichiditatea pe care doreste sa o aiba plasamentul. Principalele produse sunt: contul de economii, certificate de depozit si depozite la termen.
Astfel, daca un client doreste acces cat mai liber la banii sai, contul de economii este produsul pe care bancile il ofera in acest caz - cu o dobanda mai mica, dar cu posibilitatea de a retrage si a depunde numerar oricand.
Cea mai mare dobanda la vedere in lei este oferita de Banca Transilvania. Pentru sume mai mari de 10.000 de lei, dobanda anuala este de 10,75%. Banca Transilvania ofera pentru depozite de minimum 1.000 de lei o dobanda de 10%.
Alte dobanzi dintre cele mai mari de pe piata la conturile de economii sunt oferite de Banca Romaneasca prin Contul "Flexibil" sau de ProCredit Bank (dobanda de 9%). In acelasi timp, Alpha Bank ofera prin "Alpha Premier" o dobanda de 9%, dar la o suma de peste 1.000.000 de lei. Piraues Bank ofera de asemenea prin "Contul de economii Ideal" o dobanda variabila de 9% la depozite de peste 100.000 de lei.
In functie de marimea sumei, difera si avantajele de la o banca la alta. Totodata, trebuie luate in seama comisioanele de administrare anuala sau lunara, perioada de constituire a depozitului si comisionul de desfiintare inainte de termen, comisioanele de retragere numerar si alte comisioane in functie de politica fiecarei banci. Dobanda la conturile de economii nu este impozabila, conform legislatiei in vigoare.
Depozitele la termen si certificatele de depozit se diferentiaza in primul rand atunci cand clientul doreste lichidarea plasamentului: depozitele la termen isi pierd fructificarea, dar certificatele de depozit ofera o dobanda calculata pana in momentul rascumpararii. De aceea si dobanda la certificatele de depozit este mai mica. Certificatele de depozit, fata de depozitele la termen, nu necesita existenta unui cont curent la banca respectiva, ceea ce poate duce la economisirea unor comisioane.
Cele mai mari dobanzi la certificatele de depozit sunt oferite de Alpha Bank, de 10,5% sau 11% in functie de scadenta certificatelor: trei, sase sau noua luni. Dobanzile pentru o perioada de 12 luni, atat la certificate de depozit, cat si la alte produse de economisire in general, sunt mai mici, dat fiind contextul actual in care bancile lupta pentru lichiditati pe termen scurt si mediu.
In ce priveste depozitele la termen, dobanda difera in functie de suma, scadenta, plata dobanzii la termen sau lunar, daca este fixa sau variabila si bineinteles difera de la banca la banca. Dobanzile la depozitele la termen in lei considerate a fi la momentul actual avantajoase sunt cele de peste 10%. De exemplu, Credit Europe Bank ofera pentru depozitele constituite pe trei sau sase luni o dobanda fixa anuala de 11%, Banca Romaneasca de 10,75%, RIB si alte institutii ofera o dobanda de 10,5%. De asemenea, trebuie luate in calcul comisioanele care pot modifica in final topul celor mai bune fructificari.
De fapt, nici nu se poate constitui un top al celor mai bune dobanzi de pe piata fara a lua un exemplu concret de suma si scadenta.
Si fara a sti scopul plasamentului, caci de exemplu un plan de economisire pentru copii constituit de parinti poate avea dobanzi mai mari la unele banci, precum Alpha Bank (produsul Alpha Dreams). Alpha Bank ofera pentru studenti si pensionari dobanzi cu 0,5% mai mari la depozitele la termen in lei.
Depozitele bancare sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor pana la suma de 20.000 de euro si dobanda castigata este impozitata cu 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO