Prima pagina

Caramitru, McKinsey: Firmele romanesti trebuie sa treaca de etapa proprietarului-manager

Caramitru, McKinsey: Firmele romanesti trebuie sa treaca de etapa proprietarului-manager

Andrei Caramitru, managing partner al biroului din Romania al McKinsey

23.05.2008, 21:13 38

Firmele cu capital privat romanesc care se vor dezvolta vor fi acelea care reusesc sa treaca de faza initiala a proprietarului-manager omnipotent, sa-si construiasca un know-how si procese exportabile, afirma Andrei Caramitru, managing partner al biroului din Romania al McKinsey, una dintre cele mai puternice firme globale de consultanta.
"Multe companii nu au trecut de prima faza in care proprietarul este si manager omnipotent. Un astfel de sistem este bun in cazul firmelor de dimensiuni mici, insa cand se trece la o dimensiune internationala conteaza procesele exportabile si este nevoie de o capacitate de management superioara", spune Caramitru.
El spune ca pe termen mediu va exista posibilitatea ca mai multi jucatori locali sa intre pe pietele din jur in conditiile in care economia romaneasca este a doua din regiune ca marime.
"Pe termen mediu firmele noastre vor putea fi mai mari decat competitorii din jur, insa este mai greu cu miscarile internationale."
In opinia lui Caramitru, capitalul privat romanesc o duce destul de bine.
"Avem deja 5-6 miliardari in euro, cateva firme mari controlate de capital romanesc cum ar fi RCS-RDS, Banca Transilvania sau European Drinks, si o patura de intreprinderi mici si mijlocii de succes ai caror proprietari reusesc sa-si consolideze pozitia financiara." El se declara convins ca vom vedea o crestere a importantei capitalului privat romanesc, insa intrevede un numar limitat de firme mari carora li se va mari influenta, inclusiv la nivel regional.
In acelasi timp, Caramitru crede ca un numar din ce in ce mai mare de start-up-uri si firme medii si mici vor beneficia de acces la pietele de capital pentru finantarea cresterii. "In al treilea rand, cresterea puterii economice a clasei mijlocii si introducerea sistemelor private de pensii vor duce pe termen mediu la formarea unui actionariat privat important care va capata influenta atat in Romania, cat si in regiune."
Pe de alta parte, consultantul constata ca, spre deosebire de Rusia sau Ungaria, Romania nu are "campioni nationali", respectiv companii mari care sa reprezinte capitalul romanesc la nivel regional sau care sa domine sectoare cheie ale economiei.
"Nu este neaparat ceva rau ca Romania nu are campioni nationali. In primul rand, ritmul de crestere al productivitatii post-privatizare a fost mai ridicat decat in celelalte tari din regiune deoarece, in mare parte, firmele romanesti au fost preluate de multinantionale care si-au impus best-practice-ul managerial. Apoi, sa nu uitam ca economia Irlandei, care a avut cea mai mare crestere din UE in ultimii ani, este dominata de capitalul strain, in timp ce Portugalia si Grecia au destui campioni nationali, dar fara succes notabil."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO