Prima pagina

Cancelarul german doreste un parteneriat strategic cu Rusia

16.06.2000, 00:00 20



Convorbirile pe care presedintele rus Vladimir Putin le-a avut ieri cu cancelarul Gerhard Schroeder, in timpul primei sale vizite in Germania in calitate de sef de stat, s-au axat pe probleme economice si pe dezacordurile recente din politica externa privind conflictul din Iugoslavia si extinderea NATO catre Europa de Est. Relatiile dintre cele doua state s-au racit dupa ce Rusia nu a putut sa plateasca Germaniei uriasa datorie externa in valoare de 30 de miliarde de dolari din cauza devalorizarii masive a rublei, in septembrie 1998. Putin intentiona sa le ceara liderilor germani o reesalonare a acestei datorii.

Oficialii de la Berlin si-au exprimat dezacordul fata de interventia rusa in Cecenia si fata de arestarea magnatului de presa Vladimir Gusinkski sub acuzatia de evaziune fiscala. "Germania este interesata de un parteneriat strategic cu Rusia. Nu numai Germania, ci intreaga Europa este interesata in mentinerea unor relatii apropiate si de prietenie cu Rusia", a declarat Gerhard Schroeder dupa intalnirea cu Putin. "Germania este cel mai important partener economic european al Rusiei. Noi consideram ca Germania este in miezul integrarii europene. De aceea, convorbirile noastre cu cancelarul au o dubla semnificatie", a afirmat la randul sau liderul de la Kremlin, care vorbeste fluent limba germana.

Putin urma sa tina, in fata unor oameni de afaceri germani, un discurs privind reformele economice din tara sa, insa agentia Reuters aprecia ca este putin probabil ca acestia sa se fi lasat convinsi sa investeasca in Rusia, mai ales dupa arestarea lui Vladimir Gusinski.

Un subiect delicat pentru germani a fost adoptarea unei pozitii oficiale fata de planul Statelor Unite de a crea un sistem national de aparare antiracheta, plan cu care Moscova nu este de acord. Schroeder a evitat sa adopte o pozitie transanta, afirmand doar ca, in principiu, este impotriva acestui plan. Cancelarul german urma sa-l primeasca aseara pe Putin la resedinta sa particulara din Berlin pentru a discuta mai in amanunt despre securitatea europeana si mondiala.

Pe de alta parte, Putin a avut ieri o convorbire telefonica cu presedintele francez Jacques Chirac in cursul careia cei doi au convenit ca este necesara pastrarea si intarirea Tratatului Antibalistic (ABM) incheiat in 1972 intre Rusia si SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO