Prima pagina

Cald, dar nu fierbinte

31.07.2001, 00:00 10



Ministrul Dezvoltarii si Prognozei, Leonard Cazan, sustine ca nu se pune problema unei supraincalziri a economiei. "Este prea devreme sa vorbim de supraincalzire", a declarat pentru Ziarul Financiar Leonard Cazan, ministrul dezvoltarii si prognozei.

"Estimarile noastre arata pentru acest an o crestere a productiei industriale de sub 6%. La acest nivel nu se poate vorbi de supraincalzire", a spus Cazan.

Cresterea constanta a productiei industriale, in paralel cu trezirea cererii interne, care inghite tot mai multe importuri, ducand deficitul de cont curent la 1,2 mld. $ in primele cinci luni ale anului, incepe sa sugereze o infierbantare a economiei romanesti, dupa "dezghetul" de anul trecut.

Totusi, tabloul macroeconomic nu reflecta caracteristicile unei "supraincalziri" economice, fiind vorba mai degraba de o evolutie dezordonata a principalilor parametri, care incep sa fie tot mai dificil de controlat.

Ideea unei supraincalziri a economiei romanesti a fost lansata saptamana trecuta de premierul Adrian Nastase, care a afirmat ca este posibil ca Produsul Intern Brut (PIB) sa creasca in acest an cu peste 5% si ca se observa "chiar o supraincalzire" a economiei, care ar trebui urmarita cu atentie.

Leonard Cazan spune ca este foarte probabil ca ritmul de crestere a PIB sa atinga 5%, cea mai pesimista varianta fiind 4,5%. Aceasta estimare este incurajata si de perspectivele favorabile ale economiilor din Uniunea Europeana, care ar putea inregistra o relansare considerabila in ultima parte a anului.

De asemenea, ministrul dezvoltarii se declara "mai mult decat sigur" ca inflatia va incheia anul sub 30%, in ciuda influentelor negative ale majorarii tarifelor la energia electrica si termica.

In schimb, volumul estimat al investitiilor straine se va ridica la numai 1,4-1,5 miliarde de dolari, fata de un nivel de 1,7 miliarde prognozat la inceputul anului.

In opinia lui Cazan, importurile de utilaje pentru investitii se vor domoli in toamna, in paralel cu intrarea in functiune a celor deja cumparate. De asemenea, ministrul dezvoltarii sustine ca cererea interna ca incepe sa absoarba stocurile care au crescut foarte mult in ultimele luni.

Datele statistice preliminare privind evolutia comertului exterior in luna iunie indica o imbunatatire a raportului exporturi/importuri, rezultand un deficit mai mic.

Exporturile si-au accelerat cresterea, depasind pentru a doua oara in acest an pragul lunar de un miliard de dolari, in timp ce valoarea importurilor s-a stabilizat in jurul a 1,350 miliarde de dolari.

Exporturile au sarit de un miliard in luna martie, pentru prima data in ultimii zece ani, insumand 1,046 miliarde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO