Prima pagina

Ca sa tina inflatia jos, BNR rade toti leii de pe piata

Ca sa tina inflatia jos, BNR rade toti leii de pe piata
11.06.2004, 00:00 25

Banca Nationala a aspirat in aprilie echivalentul a nu mai putin de 300 milioane de euro de pe piata bancara. Ca urmare, soldul depozitelor atrase de la banci de catre BNR a urcat la 1,9 miliarde euro, cel mai inalt din istoria sa.
Pentru comparatie, toate bancnotele care circula in afara sistemului bancar, cu care platim painea sau telefonul, valoareaza doar echivalentul a 1,6 miliarde euro. BNR absoarbe acesti bani de pe piata monetara, care ar trebui sa mearga in credite, pentru a tine inflatia la un nivel cat mai jos.
De la inceputul anului, inflatia a tinut-o tot in jos. De la o rata lunara de 1,1% in ianuarie (13,9% rata annuala), la 0,6% in aprilie (12,5% rata anuala) si probabil 0,4% in mai. S-a restructurat intre timp economia si n-a simtit nimeni? Au scazut cumva arieratele? Dimpotriva.
Piata musteste de lichiditate, iar aceasta se oglideste cat se poate de vine in explozia sumelor atrase de banca centrala de la bancile comerciale. In luna aprilie, stocul mediu zilnic al depozitelor atrase de Banca Nationale a atins nivelul record de 75.797 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro). Ceea ce reprezinta o crestere de 20% a sumelor "sterilizate" de banca centrala fata de luna anterioara, adica un plus de 12.000 mld.lei (400 milioane de euro).
Viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza spune chiar ca in prezent sumele atrase de pe piata depasesc 80.000 de miliarde de lei (2 miliarde euro). Nivelul este imens pentru piata bancara romaneasca, cu active de 15 miliarde euro (in echivalent) si credite totale acordate de catre banci de 8,3 miliarde euro. Economisirile populatiei sunt, de exemplu, de numai 5,7 miliarde euro, iar creditele acordate populatiei (in lei si valuta) sunt de circa 2 miliarde euro.
O alta comparatie sugestiva se poate face cu lichiditatile din afara sistemului bancar, adica banii de zi cu zi pe care ii foloseste populatia si firmele: acestea sunt de circa 63.000 mld.lei (1,6 miliarde euro). Practic, in acest moment mai multi bani sunt la Banca Nationala decat in afara sistemului bancar.
"Continuam batalia cu inflatia. Aceasta crestere este normala in conditiile in care am continuat sa cumparam valuta. De asemenea, majorarea volumului de sterilizari se datoreaza scaderii apetitului pentru credite, ceea ce a lasat bancilor mai multe lichiditati", a declarat Bogza.
BNR s-a angajat sa mentina trendul de scadere a inflatiei, inclusiv cu asumarea unor riscuri. Chiar daca efortul de sterilizare este dublu: pe de o parte, trebuie aspirat excesul de lichiditate de pe piata monetara de la clientii bancilor, dar si plusul de lichiditate creat tocmai de banca centrala in momentul in care cumpara valuta pentru a tempera tendinta de apreciere a leului, umflat de alt exces de lichiditati, in moneda straina.
Si astfel scade inflatia in Romania. Deocamdata, mecanismul functioneaza. BNR absoarbe prompt, ca un burete, excesul de bani, castigand timp. Timp in care ar fi bine ca arieratele sa inceapa sa scada.
Pentru a absorbi si mai bine, banca centrala a lansat ieri prima sa emisiune de certificate de depozit, in suma de 5.000 de miliarde de lei si cu scadenta la trei luni. Desi emisiunea a fost cu mult suprasubscrisa, BNR a atras de la banci doar ceva mai mult de 4.600 de miliarde, la o dobanda maxima de 20,35% pe an.
Acest nou instrument le ofera bancilor avantajul de a putea fi tranzactionat pe piata interbancara, spre deosebire de depozitele pe o luna, care sunt imobilizate pana la scadenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO