Prima pagina

CA al BNR: Multi chemati, putini alesi

16.09.2004, 00:00 17

Conducerea Senatului si a Camerei Deputatilor a hotarat ieri, de principiu, ca numirea noului Consiliu de Administratie al BNR sa nu mai se faca in baza unui altgoritm politic, ci a dosarelor profesionale ale candidatilor care vor fi propusi de partidele politice si societatea civila.
Propunerea de a se renunta la algoritmul politic i-a apartinut presedintelul Senatului, Nicolae Vacaroiu care a s-a plans ieri ca, in 1999, la numirea actualului Consiliu de Administratie al BNR, un candidat al PSD (PDSR pe atunci) a fost respins pe motiv ca actualul partid de guvernamant era in opozitie. Nimeni nu s-a opus ideii lui Nicolae Vacaroiu pentru ca, oricum, tot grupurile parlamentare sunt cele care fac propuneri pentru noul Consiliu.
Mandatul actualei conduceri a BNR a expirat, dupa cum indica o adresa trimisa Birourilor Permanente de catre presedintii celor doua Comisii de buget-finante, Viorel Stefan si Ovidiu Musetescu, in data de 9 septembrie.
Potrivit statutului BNR, Parlamentului ii revine obligatia sa numeasca un nou Consiliu de Administratie.
Birourile Permanente au stabilit ieri si un calendar pentru aprobarea noului CA al BNR. Pana pe 23 septembrie grupurile parlamentare fac propuneri si le inainteaza Comisiilor reunite de buget-finante. Comisiile de specialitate vor analiza dosarele si vor intocmi rapoarte pe care le vor inainta Birourilor Permanente. Cele doua camere se vor reuni apoi in sedinta comuna, spre sfarsitul saptamanii viitoare, iar decizia privind noul CA al BNR se va lua prin vot.
Cat despre implicarea societatii civile in numirea noului Consiliu surse din conducerea Camerei au calificat propunerea drept "o fantezie care da bine".
 Tudor Mohora (PSD) secretatul Camerei Deputatilor a declarat ieri ca nu au existat obiectii fata de termenele destul de stranse legate de nominalizarea noului CA al BNR. Actualul Consiliu de Administratie a fost numit in 16 decembrie 1998, pentru o perioada de sase ani. Prin modificarea legii privind statutul BNR, mandatul Consiliului de Administratie a fost redus la cinci ani. Conducerea administrativa este asigurata de guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari, viceguvernatorul Mihai Bogza, viceguvernatorul Cristian Popa si cinci membri - Silviu Cerna, Constantin Ionete, Agnes Nagy, Nicolae Dardac, Nicusor Ruiu.
Mai mult ca sigur, Mugur Isarescu, cel care este guvernator din 1990, va primi un nou mandat. Discutii se poarta cu PSD, privind numirea unui om nou in conducerea executiva, fie pe postul de prim-viceguvernator sau de viceguvernator.
Desi toata lumea are posibilitatea de a-si depune dosarul pentru a candida pentru un post in Consiliul de Administratie, este putin probabil ca un outsider sa aiba castig de cauza, daca nu este agreat de partid sau partide.
PSD a luat decizia de a grabi procesul de alegere a CA al BNR pentru a putea avea un cuvant de spus in numirea membrilor. Daca acest proces s-ar fi prelungit exista riscul ca PSD sa nu mai fie la putere si atunci si-ar fi pierdut influenta in numirea noilor membri. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO