Prima pagina

Bush acuzat de complicitate in cazul lui Abu Ali Mustafa

29.08.2001, 00:00 16



Un ziar guvernamental egiptean l-a acuzat ieri pe presedintele american George W. Bush ca ar fi dat "unda verde" pentru asasinarea sefului Frontului de Eliberare a Palestinei (FPEP), Abu Ali Mustafa. "Asasinarea liderului FPEP are loc la doua zile dupa ce Bush a declarat ca Israelul nu va negocia daca vor continua atacurile teroriste", se arata in cotidianul Al-Akhbar.

"Este clar pentru toata lumea ca Bush i-a permis asasinului Ariel Sharon, premierul israelian, sa continue politica de crime si masacre impotriva palestinienilor", adauga cotidianul.

Un elicopter israelian a lansat, luni, la Ramallah, in Cisiordania, rachete asupra biroului FPEP, ucigandu-l pe liderul organizatiei si ranind alti trei palestinieni. Este pentru prima oara de la inceputul Intifadei, la 28 septembrie, cand Israelul aplica politica de "lichidare" a activistilor palestinieni fata de unul dintre liderii palestinieni cu rang inalt.

"Toate astea s-au petrecut cu acordul Washingtonului, al carui presedinte, cu gradul discutabil de intelegere de care dispune, pare sa fi ajuns la concluzia ca cea mai buna metoda de instaurare a pacii in Orientul Mijlociu este ca macelarul Sharon sa se impace cu palestinienii dupa ce i-a ucis: o pace a mortilor", se adauga in cotidian.

Israelul nu va lansa atacuri asupra unor deputati ai Consiliului Legislativ (Parlamentul) palestinian si nici asupra membrilor Guvernului Autoritatii Palestiniene, a afirmat, in editia de marti a cotidianului "Haaretz", un responsabil israelian cu rang inalt, relateaza AFP.

Acest reprezentant, citat de jurnal sub acoperirea anonimatului, a dat asigurari ca "viitoarele operatiuni de lichidare israeliene nu ii vor viza pe membrii Consiliului Legislativ sau ai Guvernului".

Tot ieri, armata israeliana a patruns in tabara de refugiati Aida de la Bethleem, extinzandu-si incursiunea in zona autonoma Bethleem - Beit Jala, au anuntat surse din cadrul securitatii plaestiniene, citate de AFP.

Un membru al aripii armate a Fatah, miscarea presedintelui palestinian Yasser Arafat, a fost ranit in cursul unor schimburi de focuri cu militarii care ocupau o parte a taberei.

Unitati de tancuri si de infanterie au intrat in tabara de langa localitatea Beit Jala, care se afla in fata cartierului colonial evreiesc Gilo, din Ierusalimul de Est, anexat.

Armata israeliana a operat, in cursul noptii de luni spre marti, doua incursiuni, una in sectorul Bethleem, din Cisiordania, cealalta in sudul Fasiei Gaza. Armata israeliana a ocupat pozitii in orasul Beit Jala, din apropiere de Bethleem, unde fortele palestiniene n-au opus decat o slaba rezistenta.

Un politist palestinian a decedat ulterior, din cauza ranilor, dupa ce a fost impu- scat in momentul in care soldatii israelieni ocupau pozitii in orasul Beit Jala, actiune care a intervenit dupa tiruri palestiniene trase asupra coloniei Gilo, soldate cu ranirea unui israelian. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO