Prima pagina

Bursa de Valori s-a inecat ieri in petrolul de la Petromidia

Bursa de Valori s-a inecat ieri in petrolul de la Petromidia
08.04.2004, 00:00 14



Interesul ridicat al investitorilor pentru actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) a facut ca ieri, in prima zi de listare a companiei la Bursa de Valori, sistemul de tranzactionare al bursei sa cedeze.



Neobisnuit sa sustina ordine de cumparare si vanzare de ordinul miliardelor de actiuni, sistemul s-a blocat dupa numai o ora si jumatate de tranzactionare, cauzand nemultumirea brokerilor si investitorilor.



Perioda a fost insa suficienta pentru ca Rompetrol Rafinare sa inregistreze tranzactii de peste 2 miliarde de actiuni, adica aproape cat s-a tranzactionat pe Bursa de Valori pe jumatate din anul trecut. Numarul actiunilor tranzactionate ieri in doar o ora si jumatate a reprezentat jumatate din numarul de actiuni transferat cu o zi inainte la Bursa din New York.



Valoarea tranzactiilor cu actiuni Rompetrol Rafinare a fost de circa 11 milioane de dolari, in conditiile in care lichiditatea zilnica a Bursei este, in medie, de 2 milioane de dolari. Actiunile companiei transferate ieri la Bursa au reprezentat 12% din capitalul companiei.



"Ma asteptam la un astfel de interes din partea investitorilor, dupa o perioada destul de lunga in care actiunile societatii nu au fost tranzactionate. In plus, compania are rezultate si perspective bune", a declarat pentru Ziarul Financiar Dinu Patriciu, presedintele si principalul actionar al grupului Rompetrol.



Rompetrol Rafinare (fosta Petromidia) a fost listata initial pe Rasdaq, dar in luna noiembrie a anului trecut actiunile au fost suspendate de la tranzactionare pentru inceperea demersurilor de listare la Bursa.



In ultimile trei luni, compania si-a rezolvat (printr-o emisiune de obligatiuni) situatia datoriilor catre stat si a splitat actiunile de la o valoare nominala de 214.000 lei la una de 1.000 de lei.



Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor pe Rasdaq a fost de 75.000 lei/actiune, corespunzator valorii nominale vechi, de 214.220 lei (echivalentul a 350 de lei pentru o valoare nominala de 1.000 de lei).



Astfel, investitorii se asteptau ca actiunile sa reintre la tranzactionare la preturi de peste 300 - 400 de lei (la noua valoare nominala), unii analisti estimand chiar o crestere de pana la 700 - 800 lei/actiune in prima zi. Sedinta s-a deschis insa, datorita unei tranzactii mai mari executata la un pret mic, la cotatii intre 116 si 200 de lei, care au atras ordine masive de cumparare. Sub presiunea acestor ordine, sistemul Bursei a cedat.



Programul informatic prin intermediul caruia se tranzactioneaza actiunile de la Bursa, Horizon, este dezvoltat de o firma australiana, iar Bursa de la Bucuresti plateste anulal cateva sute de mii de dolari pentru licenta. Pentru ca BVB nu are dreptul sa modifice structura programului, conducerea pietei a decis in urma cu mai multi ani dezvoltarea unui sistem de tranzactionare propriu, numit Arena. In prezent Arena este folosit doar la tranzactionarea obligatiunilor, desi programul permite si tranzactiile cu actiuni, iar cei mai multi dintre brokeri s-au declarat multumiti de performantele acestuia.



Sistemul Horizon a inceput sa dea rateuri ieri dupa ora 11. "Actiunile pe care le-am cumparat ieri apareau in modulul de tranzactionare, dar nu si in cel de decontare. Era ca si cum le luasem gratis. In plus, la un moment dat numarul de actiuni tranzactionate care aparea pe sistem era negativ," povestea ieri un broker.



Programul de tranzactionare pe care Bursa il foloseste in prezent a fost blocat de fapt de ordinele masive aparute pe piata. "Cu un minut inainte de inceputul sedintei de tranzactionare pe piata a aparut un ordin de vanzare pentru 600 de milioane de actiuni la pretul de 116 lei/actiune, iar primele tranzactii s-au realizat la acest pret," spune Alin Brendea, director de operatiuni la societetea de brokeraj Prime Transaction. Brokerii au posibilitatea sa introduca ordine de tranzactionare pe piata cu 15 minute inainte de inceputul sedintei de tranzactionare, iar primele tranzactii se realizeaza la pretul la care se poate transfera cel mai mare numar de actiuni.



Brokerii au mai multe variante privind ordinul mare de tranzactionare aparut ieri pe piata. Una dintre acestea este ca un trader ar fi introdus gresit in sistemul de tranzactionare pretul, iar alta este ca unii dintre actionarii companiei au profitat de prima zi de tranzactionare pentru a transfera intre ei pachete de actiuni la preturi mici. In prima zi de tranzactionare la Bursa, o actiune se poate transfera la orice pret, spre deosebire de sedintele ulterioare cand pretul nu poate sa varieze cu mai mult de 15% fata de ziua anterioara.



Intreruperea sedintei de tranzactionare de ieri ar putea genera probleme cu decontarea tranzactiilor, care se va realiza vineri (trei zile distanta). Este destul de posibil ca, atrasi de pretul mic al actiunilor o parte a brokerilor sa fi cumparat ieri actiuni fara sa fi avut banii necesari, in speranta ca le vor putea vinde la finalul zilei la un pret de 2-3 ori mai mare, lucru care nu s-a mai intamplat. Acesti brokeri va trebui, astfel sa gaseasca bani pana vineri pentru a plati actiunile cumparate ieri. De altfel cele mai multe din celelalte actiuni de pe piata au inregistrat ieri scaderi importante datorita investitorilor care au vandut pentru a achizitiona actiuni Rompetrol Rafinare (vezi pagina 5)



Prezent la ceremonia de listare a Rompetrol Rafinare la Bursa, Dinu Patriciu nu a oferit, din cauza constrangerilor impuse de regulamente bursiere, prea multe detalii despre planurile de dezvoltare a companiei, pe piata petrolului sau pe cea bursiera.



"Pot spune ca vom actiona in sensul cresterii lichiditatii actiunilor la Bursa. Socetatile grupului Rompetrol detin pachete reziduale la Rompetrol Rafinare, pe care le vom folosi in aceasta directie", a spus Patriciu.



Bursa a anuntat ieri ca sedinta de tranzactionare de azi va incepe dupa programul obisnuit, tranzactiile realizate ieri urmand ca tranzactiile de ieri sa fie inregistrate in baza de date pana la debutul sedintei de azi.



Toata atentia brokerilor s-a indreptat catre Petromidia si de aceea restul pietei a mers destul de slab, din 31 de titluri tranzactionate numai 4 au crescut.
laurentiu.ispir@zf.ro  ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO