Prima pagina

Bursa a recuperat 2,3 mld. euro

02.06.2008, 18:43 12

Bursa a reusit cea mai buna evolutie din acest an in luna mai, indicele BET castigand 11%, in timp ce SIF-urile au avansat aproape 7%, pe fondul unor tranzactii de 227 mil. euro, cu 35% peste media din precedentele trei luni. Capitalizarea bursiera a crescut luna trecuta cu 2,3 mld. euro, la 36,6 mld. euro.
Cresterea a fost sustinuta de rezultatele financiare publicate de companii pe primul trimestru, in conditiile in care cele mai multe dintre companiile mari au raportat profituri in crestere, dar si ale stabilizarii contextului extern, care a facut ca fondurile straine sa-si faca simtita prezenta mai puternic.
Topul brokerilor pe luna mai arata o revenire a interesului investitorilor straini pentru piata locala. ING Bank, care lucreaza preponderent cu fonduri straine, a inregistrat o triplare a tranzactiilor intermediate fata de lunile precedente, urcand pe prima pozitie in top.
"In a doua jumatate a lunii mai s-a vazut un interes sporit pentru piata romaneasca, dar inca nu se poate spune ca am intrat pe un trend ascendent solid. Cred ca anterior riscul asociat Romaniei a fost supralicitat, iar acum investitorii au inceput sa revina pe piata, dupa ce au vazut ca riscurile nu sunt totusi atat de mari. S-au mai linistit putin apele, dar cred ca mai avem in fata o perioada de volatilitate", spune Florin Ilie, seful departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
Revenirea pietei a fost accelerata insa de speculatorii locali, care au fost mult mai activi pe piata decat in lunile precedente, unii dintre brokerii de retail inregistrand rulaje duble fata de luna precedenta, cum e cazul Intercapital Invest sau Estinvest. "Majoritatea persoanelor prezente in piata sunt speculatori", sustine Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al Estinvest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO