ZF 24

Bulgaria, investitorii straini speriati de crima organizata iau in calcul mutarea afacerii in Romania

11.05.2008, 16:39 18

Romania ar putea deveni principala alternativa pentru o eventuala relocare a afacerilor detinute de investitorii straini din Bulgaria, dupa ce credibilitatea guvernului de la Sofia a scazut foarte mult in ultimul an din cauza lipsei de rezultate in lupta impotriva crimei organizate, potrivit unui articol Reuters, publicat in International Herald Tribune.
"Coruptia este peste tot. Toata lumea stie dar nimeni nu face nimic. Daca situatia continua trebuie sa-mi fac bagajele si sa plec in alta parte - Romania spre exemplu", a declarat un investitor, sub protectia anonimatului.
Sofia se lauda cu investitii straine anuale de 6 miliarde de euro in ultimii doi ani insa analistii spun ca in piata exista ingrijorari legate de calitatea si provenienta banilor.
Anul trecut aproape jumatate din valoarea investitiilor straine a fost directionata in constructii si imobiliare, domenii care potrivit studiilor, reprezinta principalele piete pentru crima organizata si spalarea de bani.
Cei mai multi investitori straini nu isi asuma riscul sa vorbeasca deschis impotriva coruptiei, dupa ce compania canadiana Dundee Precious Metals, care a lansat o campanie internationala impotriva coruptiei la nivel inalt, a fost pusa pe lista de asteptare trei ani pentru permisele de functionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO