Prima pagina

Bugetul pe 2008: Venituri de 39% din PIB si un deficit de 2,7% din PIB

Bugetul pe 2008: Venituri de 39% din PIB si un deficit de 2,7% din PIB
25.07.2007, 15:38 7

Veniturile bugetare pe 2008 vor fi de 171,3 miliarde de lei (in crestere cu 18,5% fata de cele estimate pentru anul acesta), cheltuielile vor fi de 183,2 miliarde de lei (plus 18% fata de estimarile pe 2007), iar deficitul bugetar va fi de 11,8 miliarde de lei (plus 10,3% fata de anul acesta), a declarat ieri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Coordonatele bugetului pe 2008 cuprind si estimarea atragerii unor fonduri europene de 2,68% din PIB, adica aproximativ 3 miliarde de euro. Astfel, veniturile bugetare de anul viitor vor fi de 39% din PIB, cheltuielile vor fi de 41,7% din PIB, iar deficitul bugetului general consolidat ? de 2,7% din PIB.

Datele sunt cuprinse in prima schita a bugetului pe 2008, care a fost prezentata ieri de catre Vosganian in sedinta de Guvern. Spre comparatie, veniturile bugetare vor creste de la 37% din PIB in 2007 (incluzand o estimare de atragere de fonduri europene de 2% din PIB) pana la 39% din PIB in 2008 (nivel care include si speranta unor fonduri europene de 2,68% din PIB).

Pe ce se bazeaza estimarile finantelor privind bugetul pe 2008 ? Conform datelor prezentate de Varujan Vosganian, Produsul Intern Brut (PIB) va fi de 438,6 miliarde de lei anul viitor, fata de 390,2 miliarde de lei anul acesta. Datele provin din buletinul de primavara al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), institutia responsabila cu estimarea datelor statistice macroeconomice folosite la constructia bugetara.

Bugetul pe 2008 cuprinde o reducere cu sase puncte procentuale a contributiilor sociale (CAS), dar etapizata in trei trepte. "Reducerea CAS va fi in trei etape: la inceputul, la jumatatea si la sfarsitul anului viitor", a declarat Vosganian. Diminuarea CAS cu sase procente va fi operata de la toate bugetele (pensii, sanatate, somaj), atat de la angajat, cat si de la angajator, a precizat ministrul, adaugand ca detalii suplimentare privind reducerea fiscalitatii pe munca vor fi prezentate ulterior.

Conform declaratiilor ministrului Vosganian, Finantele se bazeaza anul viitor pe o inflatie de 3,5% si pe continuarea aprecierii leului, dar intr-un ritm mai moderat decat anul acesta. ntrebat de ZF care este cursul mediu leuieuro pe care s-a bazat in contructia primei schite a bugetului, Vosganian a evitat sa indice un nivel exact.

"Ne bazam pe continuarea aprecierii leului, dar intr-un ritm mai moderat decat cel de anul acesta", a declarat ministrul economiei si finantelor.

Vosganian a declarat ca bugetul de pensii (bugetul asigurarilor sociale de stat) va fi echilibrat anul viitor si ca acesta nu va primi transferuri de la bugetul de stat, contrar unor declaratii anterioare ale celor de la finante. ?Bugetul asigurarilor sociale de stat va fi exhilibrat anul viitor si va avea o valoare de 31 de miliarde de lei, fata de 22 de miliarde de lei pentru anul acesta?, a spus ministrul. Diferenta, a adaugat el, va merge integral in finantarea majorarii pensiilor de stat cu 43%, conform legii votate recent de Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO