Prima pagina

Bucurestiul devine Hollywood-ul jocurilor pe mobil din Europa

11.05.2006, 00:00 10

Cel mai mare producator mondial de video games, compania americana Electronic Arts (EA), a ales Bucurestiul drept locatie pentru Europa a productiei de jocuri destinate telefoanelor mobile, investind in acest an cel putin 2,2 milioane de dolari (1,73 milioane de euro).

Studioul de productie din Romania a fost deschis in iulie anul trecut sub numele de Jamdat Mobile, ca filiala a companiei cu acelasi nume, avand sediul central la Los Angeles. Bucurestiul se alatura astfel celorlate birouri ale Jamdat din Londra, Tokyo, Honolulu sau Montreal. In februarie anul acesta, Jamdat a fost achizitionata de Electronics Arts, pentru 680 de milioane de dolari, cea mai mare tranzactie realizata vreodata in industria continutului pentru telefoane mobile.

La inaugurare, acum 10 luni, filiala de la Bucuresti a Electronic Arts Mobile a pornit cu trei oameni, pentru ca la momentul actual sa ajunga la peste 70 de programatori, designeri, graficieni si testeri.

"Pana la sfarsitul anului vom avea aproximativ 130 de angajati", a declarat pentru Ziarul Financiar Mihai Pahontu, 27 de ani, general manager.

Pahontu a lucrat ca jurnalist in Romania, pentru ca in 2003 sa obtina o licenta in stiinte politice la University of California. Pe timpul studiilor a lucrat ca tester de jocuri pentru Activision, a urcat pe scara ierarhica si in final s-a transferat la Jamdat Mobile ca manager.

Romania a fost aleasa de americani drept locatie de productie datorita proximitatii culturale si tehnologice (compatibilitatea retelelor de telefonie mobila) cu Europa Occidentala, spune Pahontu.

Casa de productie EA Mobile din Romania produce deocamdata jocuri pentru Europa de Vest, comercializate de toti marii operatori, de la Vodafone, Telefonica si Orange pana la T-Mobile sau O2.

"De la inceputul anului viitor, vom incepe distributia de jocuri si in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania", a declarat Mihai Pahontu.

Desi la nivelul Europei de Vest vanzarile de jocuri pentru telefonul mobil ating un nivel destul de modest, in jur de 100 de milioane de euro anual, analistii prevad o crestere exponentiala in urmatorii ani (dublarea cifrei de afaceri de la an la an).

"Cifra noastra de afaceri are resurse de crestere de 50% de la trimestru la trimestru", afirma managerul filialei Electronic Arts din Romania. Cifre mai exacte nu au fost oferite, datorita faptului ca raportarea rezultatelor activitatilor din Romania se face la sediul central de la Los Angeles.

La Bucuresti mai produce jocuri pentru telefoane mobile si compania franceza Gameloft, care are aici cel mai mare studio de productie al sau. victor@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO