Prima pagina

Bruynseels, BCR: Bancile care dau credite in franci elvetieni ne iau din cota de piata

Bruynseels, BCR: Bancile care dau credite in franci elvetieni ne iau din cota de piata

Dominic Bruynseels, presedintele executiv al BCR: "Cresterea vanzarilor de credite din iunie a fost cea mai buna inregistrata din ianuarie si aproape de nivelul atins la jumatatea anului trecut. S-ar putea sa fie un inceput de tendinta."

11.08.2008, 20:20 26

"Am vazut peste 70 de CV-uri inainte de a alege noul CEO al BCR si chiar cred ca Bruynseels este cel mai bun bancher de retail pe care l-am intalnit. Sunt convins ca este hotarat sa faca treaba la BCR si l-am prevenit in privinta problemelor de care s-ar putea lovi. Ma astept ca in sase luni sa inceapa sa arate ce poate", a comentat Treichl.
La inceputul anului, seful Erste inca era cu ochii pe alternativele de bancheri romani potentiali candidati, mai ales ca tinta era sa gaseasca o personalitate cu vizibilitate mare, care sa sustina imaginea BCR. In cele din urma s-a oprit la britanicul Bruynseels, chiar daca acesta nu este familiar cu piata.
Instalat oficial la 1 iulie, Bruynseels a participat pe 30 iulie pentru prima data la teleconferinta cu analistii bancilor de investitii pe care managementul Erste o organizeaza trimestrial pentru prezentarea rezultatelor financiare.
El a avut cateva interventii pe baza intrebarilor analistilor legate de BCR. Acestia s-au aratat interesati de cresterea provizioanelor pentru acoperirea riscului de credit, de evolutia creditelor neperformante, de ritmul de crestere a costurilor, dar si de piata imobiliara.
"BCR a continuat sa piarda cota de piata in semestrul I in favoarea bancilor care dau credite in franci elvetieni. Excluzand insa segmentul de piata in franci, ne conservam pozitia, iar pe zona creditelor ipotecare avem o cota stabila", a spus Bruynseels.
El a tinut sa precizeze ca dinamica finantarilor in franci la nivelul pietei a incetinit succesiv in primele doua trimestre ale acestui an, ceea ce ar explica si incetinirea cresterii preturilor pe piata imobiliara.
In acelasi timp, Bruynseels a spus ca BCR continua procesul de restructurare a portofoliului de credite prin restrangerea ponderii creditelor de consum negarantate si axarea pe finantari cu garantii.
Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, a mentionat ca per ansamblul portofoliului de credite al BCR, retail plus corporate, creditele fara garantii au o pondere de 25%. La filiala din Cehia, Ceska Sporitelna, ponderea este de 17-18%.
Tocmai din cauza volumului mare de credite negarantate, BCR a inregistrat in primul semestu o crestere abrupta a provizioanelor de risc cu 36 mil. euro, pana la 44,7 mil. euro.
Bernhard Spalt, responsabil cu administrarea riscului in grupul Erste si membru in Consiliului de Supraveghere al BCR, a explicat ca aceasta crestere este in cea mai mare parte efectul opririi din mai 2007 a practicii de a incheia polite de asigurare pentru riscul de credit si care a fost inlocuita cu constituirea de provizioane.
De asemenea, a mentionat drept cauze cresterea rapida a creditului de consum si aplicarea unei politici conservatoare si proactive de provizionare. Nu in ultimul rand, el a mentionat cresterea costului riscului de la 120 de puncte de baza in trimestrul I la 132 de puncte pentru trimestrul II din cauza ratei mai mari de nerambursare la creditele de consum negarantate.
Bruynseels a mai spus ca se asteapta la o revenire a vanzarilor de credite acordate de BCR in a doua parte a anului, tinand cont si de elementele de sezonalitate.
"Cresterea vanzarilor de credite din iunie a fost cea mai buna inregistrata din ianuarie si aproape de nivelul atins la jumatatea anului trecut. S-ar putea sa fie un inceput de tendinta."
Cat priveste evolutia dobanzilor pe piata, el crede ca este posibil ca procesul de crestere sa nu se incheie odata cu sfarsitul anului. Seful BCR afirma ca imbunatatirea marjei de dobanda de la 5,5% in 2007 la 6,7% vine de la dobanzile practicate la depozite.
Datorita supralichiditatii pe lei, BCR isi permite sa nu majoreze dobanzile pasive la fel de agresiv ca unii competitori.
Treichl a explicat ca marja de dobanda de 6,7% include si efectul reclasificarii unor comisioane, fara de care marja ar fi fost de 6%. "Intr-un mediu de crestere a dobanzilor, marjele se vor mentine", a adaugat Bruynseels. El a mai mentionat ca BCR are bugetata o crestere a costurilor cu 7-8% in lei pe anul acesta.
In semestrul I a cheltuit 8,7 mil. euro cu restructurarea, fata de 11,4 mil. euro in semestrul I din 2007, la care s-au adaugat cheltuieli cu deschiderea a 26 de unitati si cu lansarea BCR Banca pentru Locuinte.
Pentru 2009, Bruynseels spune ca nu exista o tinta in privinta numarului de posturi din BCR, cea pentru 2008 fiind revizuita de la 8.200 la 8.700.

Primele evaluari ale noului sef al BCR
Dobanzile ar putea continua sa creasca si dupa sfarsitul acestui an, ceea ce va permite BCR sa opereze cu marje substantiale
BCR a continuat sa piarda cota de piata in favoarea competitorilor care vand credite in franci elvetieni, insa excluzand acest segment si-a conservat pozitia
Iunie a fost cea mai buna luna de vanzari la BCR dupa ianuarie
Vanzarile de credite acordate de BCR ar putea intra pe o tendinta de crestere in a doua parte a anului
BCR continua procesul de restrangere a creditelor de consum negarantate si de concentrare pe cele cu garantii
Cota de piata pe ipotecare este stabila
Piata creditului a incetinit semnificativ in primul semestru, in primul rand din cauza incetinirii vanzarilor de credite in franci elvetieni de la un trimestru la altul
Proprietatile imobiliare isi mentin valoarea pentru ca oferta este inca foarte limitata, chiar daca ar putea fi mai dificil de contractat un credit ipotecar
Nu sunt riscuri semnificative pe piata imobiliara, doar o incetinire a cresterii preturilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO