Prima pagina

Britanicii, luati la intrebari pentru febra aftoasa

20.03.2001, 00:00 13



Ministrii agriculturii din Uniunea Europeana s-au intalnit ieri la Bruxelles pentru a discuta despre eficienta masurilor luate pana acum pentru a preveni raspandirea epidemiei de febra aftoasa care a izbucnit in Marea Britanie.

Peste 300 de ferme britanice au fost lovite de virusul foarte contagios al febrei aftoase, care afecteaza animalele cu copita despicata (oi, vaci, porci), dupa ce primele semne ale epidemiei au aparut luna trecuta.

Ministrul britanic al agriculturii, Nick Brown urma sa ofere explicatii in legatura cu masurile luate de guvernul de la Londra, in conditiile in care boala ar putea lua cu asalt intregul continent european, relateaza CNN.

Pana acum, doar Franta a confirmat un caz de animal bolanv de febra aftoasa, in nord-vest. In Olanda, 1.500 de animale importate din Franta prezentau simptome initiale ale bolii, dar testele initiale au iesit negative. Autoritatile olandeze au omorat 74 de vitei si 530 de capre sambata.

Marea Britanie si-a plasat fortele armate in stare de alerta pentru cazul in care va fi nevoie de uciderea in masa a oilor si porcilor, coordonatorul politicii veterinare nationale Jim Scudamore afirmand ca operatiunea ar depasi cu siguranta dezastrul din 1967, cand 500.000 de animale au fost omorate.

Guvernul britanic a recunoscut ca nu are nici cea mai vaga idee in legatura cu cat va dura criza. Economistii au avertizat ca masurile de control a epidemiei vor costa Regatul Unit 9 miliarde de lire sterline (13 miliarde de dolari) in termeni de pierderi pentru agricultura si industria turistica.

Nick Brown a facut din nou un apel pentru omorarea in masa a animalelor ce par sanatoase, pentru a incerca sa se opreasca raspandirea virusului febrei aftoase, in ciuda protestelor fermierilor.

Planul sau prevede omorarea tuturor porcilor si oilor sanatoase de pe o raza de trei kilometri in jurul focarelor de infectie descoperite in nordul Angliei si sudul Scotiei.

Guvernul a amanat insa aplicarea planului, afirmand ca mai intai trebuie sa li se explice fermierilor motivele stiintifice pentru care o astfel de actiune este absolut necesara.

Epidemia de febra aftoasa a dat o noua lovitura devastatoare fermierilor britanici, care inca se resimt de pe urma crizei provocate de boala vacii nebune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO