Prima pagina

Bondurile nu tin seama de sunetul muzicii

25.03.2004, 00:00 18



Obligatiunile in valoare de 55 milioane de dolari (30 milioane de lire sterline) emise de cantaretul David Bowie cu sapte ani in urma au fost serios afectate de declinul vanzarilor industriei muzicale si de intensificarea activitatilor de piraterie pe Internet, relateaza Financial Times.



Interpretul si compozitorul de muzica a lansat in februarie 1997 o emisiune de obligatiuni pe 10 ani cu o dobanda de 7,9%, bazata pe viitoarele plati din drepturile de autor detinute asupra melodiilor pe care acesta le-a compus. David Bowie a fost primul reprezentant al acestui sector cu o astfel de initiativa. Totusi, veniturile necesare pentru plata dobanzii par mai putin sigure din cauza pirateriei din sectorul muzical.



Moody's Investors Service, una dintre cele mai importante trei agentii de rating de credit, a scazut ratingul Jones/Tintoretto Entertainment Company, numele oficial al emitatorului "Bowie Bonds", cu trei puncte, de la A3 la Baa3.



Astfel, ratingul bondurilor scade pana la un punct deasupra categoriei "junk". Moody's a avertizat cu 10 luni in urma ca siguranta investitiilor in aceste obligatiuni este amenintata.



Reactiile fata de abordarea de catre Bowie, printre ale carui filme se numara The Man Who Fell to Earth, a pietelor financiare au fost pozitive, miscarea sa fiind considerata drept inceputul unei noi mode ce urma sa cuprinda nu numai industria muzicii, ci si alte domenii in care creatorii se pot baza pe valoarea proprietatii lor intelectuale.



James Brown si fratii Isley au vandut titluri similare, iar Rod Stewart a obtinut o suma de 15 milioane de dolari in urma lansarii unor titluri bazate pe viitoarele sale castiguri.



Retrogradarea obligatiunilor Bowie survine intr-o perioada dealtfel prielnica in ceea ce priveste pietele de obligatiuni. In ultimii ani, cazurile de retrogradare au fost mai numeroase decat cazurile de majorare a ratingului, insa in ultimele luni aceasta tendinta s-a schimbat pe fondull cresterii economiei globale. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO