Prima pagina

Bomba nucleara pierduta in Groenlanda

14.08.2000, 00:00 44



O bomba nucleara americana aflata la bordul unui bombardier B-52, care s-a prabusit in 1968, s-ar putea afla pe fundul marii, in apropierea bazei militare aeriene Thule din Goenlanda, baza pe care SUA vor sa o includa in sistemul national de aparare antiracheta, transmite Reuters.

Documente secrete obtinute de un grup de fosti angajati ai bazei Thule, construita de americani intre 1951 si 1952, sugereaza ca una dintre cele patru bombe cu nitrogen de la bordul unui bombardier prabusit in 1968 nu a fost gasita niciodata, a anuntat ziarul danez "Jyllands-Posten" in editia sa de ieri.

Prabusirea bombardierului pe 21 ianuarie 1968 a creat o criza in relatiile dintre Statele Unite si aliatul sau din NATO, Danemarca, care este responsabila de politica externa, de aparare si securitate a Groenlandei si care, la vremea respectiva, interzicea depozitarea de arme nucleare pe teritoriul sau, inclusiv in Groenlanda.

Autoritatilor daneze nu li s-a spus niciodata despre bomba respectiva care are seria 78252, a relatat ziarul "Jyllands-Posten".

Oficiali ai Departamentului de Stat american vor vizita Groenlanda in perioada 21-24 august pentru a discuta cu omologii lor danezi si groenlandezi despre rolul pe care il va juca baza aeriana Thule in cadrul sistemului american de aparare antiracheta.

Autoritatile de la Washington, care au asigurat in primavara lui 1968 guvernul danez ca activitatea de "curatenie" dupa prabusirea bombardierului a fost incheiata si ca s-a renuntat la operatiunea de cautare a bombei in luna august a aceluiasi an, au nevoie de o decizie pentru a incepe anul viitor lucrarile de modernizare a radarului amplasat la Thule, in cazul in care Casa Alba va hotari desfasurarea sistemului antiracheta pana in 2005.

Thule se afla la mijlocul unui lant de baze similare situat intre Alaska si Insulele Britanice, o linie de-a lungul careia Statele Unite ar putea construi un scut impotriva rachetelor pe care le-ar putea lansa state-problema cum ar fi Coreea de Nord, Iran, Irak si Libia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO