Prima pagina

Bomba din centrul Moscovei a facut sapte morti si 93 de raniti

10.08.2000, 00:00 25



Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fost KGB) a anuntat ieri ca a arestat doi barbati de origine caucaziana suspectati ca ar fi fost implicati in atentatul cu bomba produs miercuri dupa-amiaza in centrul Moscovei, soldat cu sapte morti si 93 de raniti, informeaza Reuters. "Am retinut doi cetateni, un cecen si un daghestanez. Nu excludem ca ei sa fi fost in spatele atacului terorist.

Deocamdata putem trage o singura concluzie: nu e nici o indoiala ca acesta a fost un atac terorist", a declarat Vladimir Pronichev, prim-director adjunct al FSB, televiziunii publice ruse ORT. Bomba a explodat la o ora de varf intr-un pasaj pietonal din cea mai aglomerata statie de metrou din Moscova - Piata Puskin. O a doua bomba a fost gasita si dezamorsata in apropiere de locul exploziei.

Ministrul de interne Vladimir Rusailo a prezentat la postul de televiziune RTR portretele robot ale celor doi suspecti intocmite pe baza descrierilor facute de martori oculari.

Presedintele rus Vladimir Putin a preluat personal controlul anchetei si a ordonat masuri de securitate extreme. Politistii au cercetat ieri pivnitele si subsolurile mai multor imobile din Moscova si aproape fiecare camion care a intrat ieri in oras.

Primarul Moscovei Iuri Lujkov a declarat marti-seara ca nu are nici o urma de indoiala ca gherilele din Cecenia se afla in spatele atentatului si a apelat la moscoviti sa dea dovada de vigilenta. Martorii oculari au relatat ca doi barbati au lasat o geanta langa un chiosc pentru a merge la o casa de schimb valutar. Ei au fost vazuti departandu-se in graba cu cateva clipe inainte de producerea exploziei.

Lujkov a cerut oamenilor sa formeze patrule pentru a pazi imobilele si sa anunte politia daca observa ceva neobisnuit. Ministerul de Interne si Serviciul Federal de Securitate au luat masuri pentru paza centralelor nucleare si a mijloacelor de telecomunicatii.

Expertii au stabilit ca explozia, care a avut loc la cateva blocuri departare de Kremlin, a fost cauzata de o bomba cu trinitrotoluen cu o greutate cuprinsa intre 400 de grame si 1,5 kilograme.

O geanta continand material explozibil a fost descoperita ieri-dimineata intr-un birou de obiecte pierdute din gara Kazan a capitalei ruse. aeful biroului de presa al cailor ferate din Moscova a afirmat ca geanta continea patru kilograme de explozibil si 12 detonatoare.

Atentatul de la metrou a fost comis cand se implineau patru ani de la capturarea capitalei cecene Groznai, in 1996, de fortele rusesti, si cu o zi inainte ca Vladimir Putin sa aniverseze un an de la numirea sa in functia de prim-ministru.

Rebelii ceceni au avertizat Rusia in repetate randuri ca vor lansa atacuri in afara caucazului daca liderii de la Moscova nu decid incheierea interventiei militare in Cecenia. Cu toate acestea, presedintele cecen Aslan Mashadov a spus ca bomba nu are nici o legatura cu Cecenia.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO