Prima pagina

BNR: populatia nu s-a speriat de majorarea dobanzii de politica monetara

21.05.2008, 12:07 10

Majorarea dobanzii de referinta de catre banca centrala nu a avut un efect notabil asupra imprumuturilor contractate de catre populatie, a declarat Ion Dragulin, director la Directia de stabilitate financiara din cadrul BNR, in cadrul seminarului "Cresterea dobanzilor - frana pentru creditare sau doar temperare?", organizat azi de Ziarul Financiar.

"Populatia este interesata de suma lunara de achitat si mai putin de dobanda. Recentele majorari de dobanda nu au influentat evolutia creditelor", a spus oficialul BNR. El a adaugat ca optimismul romanilor privind cresterea veniturilor la nivelul celor din Uniunea Europeana va continua sa duca la cresterea creditelor.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la inceputul lunii mai, pentru a cincea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, si a decis sa pastreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit. Motivul cresterii ratei dobanzii l-a reprezentat cresterea cu 8,63% a ratei anuale a inflatiei in luna martie, fata de 6,57% in decembrie 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO