Prima pagina

BNR: Intarirea politicii monetare vizeaza stabilitatea preturilor pe termen lung

16.01.2008, 17:14 20

Intarirea politicii monetare va urmari consolidarea inflatiei, pe termen lung, la un nivel redus, precum cel consemnat in prima parte a anului trecut, si nu corectarea puseului inflationist temporar, din aceasta perioada, a declarat astazi, la Viena, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Nu vrem o reducere a inflatiei pe termen scurt, care sa se manifeste printr-o rabufnire a preturilor in urmatorii ani. In urmatoarele doua trimestre, inflatia calculata la 12 luni va ramane pe un trend ascendent, influentata de preturile la alimente si de baza redusa din primele luni ale anului trecut", a afirmat Popa la Forumul Euromoney desfasurat la Viena.

El a adaugat ca masurile de intarire a politicii monetare vor avea in vedere si eventualele socuri externe anticipate de banca centrala pentru acest an.

Intrebat daca BNR ar putea modifica tinta de inflatie pentru acest an, ca sa evite o ratare consecutiva a obiectivului, Popa a exclus un astfel de scenariu, argumentand ca este mult mai benefic sa explice o eventuala iesire din banda.

"O modificare a tintei ar insemna si o schimbare a expectatiilor populatiei si firmelor. Noi vedem ca momentul de inflatie mare se va concentra cu precadere in prima parte a acestui an", a spus Popa.

Pe de alta parte, viceguvernatorul bancii centrale a atras atentia ca programul de trecere la moneda unica nu ofera mult timp autoritatilor si forteaza masuri rapide pentru a asigura o reducere a inflatiei in urmatorii ani, spre nivelul cerut de criteriile de la Maastricht.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO