Prima pagina

BNR darama mitul dolarului. Traiasca euro

06.02.2003, 00:00 15

Pe trei martie inceteaza domnia de 12 ani a dolarului la BNR. Valuta in care Romania si-a facut toate socotelile ani de zile lasa locul euro, care va deveni referinta pentru calculul cursului leului.
"Din prima zi lucratoare a lunii martie, BNR va vinde si va cumpara euro pe piata valutara, atunci cand va interveni, si nu dolari. N-o sa mai vorbesc de PIB/locuitor in dolari, ci in euro", a anuntat ieri guvernatorul BNR Mugur Isarescu.
Cursul dolarului devine unul derivat, calculat in functie de cursul leu/euro si de cotatiile internationale euro/dolar, iar bancile comerciale vor trebui sa faca raportarile statistice in euro, in loc de dolari.
Isarescu spune ca masura i-ar putea favoriza pe exportatori, care au incasari mai mult in euro si ar avea o mai mare predictibilitate a cursului, contribuind in acelasi timp la reducerea inflatiei, in conditiile mentinerii obiectivului de apreciere reala a leului.
Dolarul iese din scena intr-o conjunctura proasta pentru moneda americana, insa seful bancii centrale spune ca aceasta nu are nici o legatura cu momentul schimbarii referintei pentru cursul leului.
Argumentele invocate de Mugur Isarescu pentru aceasta decizie sunt confirmarea consolidarii pozitiei detinute de euro in relatiile economice externe ale Romaniei in 2002, perspectiva invitarii Romaniei pentru a adera la Uniunea Europeana in 2007, precum si cererea expresa a Bancii Centrale Europene, Romania si Lituania fiind ultimele tari candidate care nu au adoptat inca euro ca referinta pentru monedele nationale.
"Confirmam, astfel, si angajarea monetara in procesul de aderare la UE. Mai mult, dupa ce euro a inceput sa circule sub forma fizica si probabil legat si de intarirea euro, observam o acceptare mai larga din partea publicului romanesc pentru moneda unica. tinta noastra finala este adoptarea euro", explica Isarescu. Guvernatorul spune ca schimbarea monedei de referinta se va realiza in contextul mentinerii unui curs de schimb flexibil controlat, care va fi "lasat" sa contribuie mai mult la scaderea inflatiei.
BNR vrea ca procesul de tranzitie spre euro sa fie extrem de lin si tinut sub control.
Mugur Isarescu avertizeaza agentii economici, care ar putea fi tentati sa treaca dintr-o data pe euro, sa aiba in vedere ca speculatiile valutare se pot solda la fel de usor cu pierderi sau castiguri. "Nu am facut acum acest anunt ca sa impingem pe cineva sa-si tina banii mai mult in euro. BNR va incuraja si de acum incolo economisirile si creditul in lei", spune Isarescu.
Actuala evolutie a raportului euro/dolar ar putea conduce la un apetit crescut pentru credite in dolari, din ce in ce mai ieftine, insa guvernatorul atrage atentia ca aceste miscari se pot inversa oricand. "Stim ca nu este foarte placut pentru cei care nu ne-au ascultat avertismentele anul trecut si s-au imprumutat in euro", spune Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO