Prima pagina

BNR: Consumul ridicat, cresterea salariilor si nivelul ridicat de indatorare - sub monitorizare atenta

26.06.2008, 16:22 12

Evolutia inflatiei, in ciuda scaderii la 8,46% in mai, inca se afla peste limita superioara a intervalului de variatie din jurul tintei pentru anul in curs, se arata intr-un comunicat al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Evolutia inflatiei de baza releva atat persistenta excesului de cerere, cat si continuarea propagarii socurilor de pe partea ofertei", arata banca centrala.

Printre factorii de risc se afla ritmul de crestere a salariilor, care a ramas superior dinamicii productivitatii muncii, sporind atat presiunile inflationiste, cat si riscul de deteriorare a competitivitatii externe.

De asemenea, in ciuda unei reduceri usoare, dinamica anuala a creditului acordat sectorului privat ramane la niveluri excesiv de inalte, in principal pe segmentul creditului in valuta acordat populatiei, gradul de indatorare a populatiei ajungand la niveluri care reclama "o monitorizare atenta".

Tinand cont de toate aceste riscuri, CA al BNR a decis majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 10% pe an de la 9,75%. In aceste conditii, incepand cu data de 27 iunie 2008, rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se majoreaza la nivelul de 6,0 la suta pe an de la 5,75 la suta, iar rata dobanzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 14,0 la suta pe an fata de 13,75 la suta. Totodata, rata dobanzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite in lei se majoreaza de la 20,5 la suta pe an la 21,0 la suta incepand cu perioada de aplicare 24 iulie-23 august 2008.

In comunicatul trimis de BNR se arata intentia bancii centrale de a gestiona mai bine lichiditatea de pe piata monetaraprin intermediul operatiunilor de piata, in acelasi timp mentinand nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasibele in lei si in valuta.

De asemenea, BNR si-a exprimat intentia de a interveni cu "intregul set de instrumente de care dispune" pentru a face fata presiunilor inflationiste, astfel incat sa respecte tintele de inflatie stabilite pe termen mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO