Prima pagina

Best Western: Vremuri tulburi, amanam extinderea

11.08.2003, 00:00 29

Evolutia mult sub asteptari a industriei hoteliere din Romania anul acesta a dat peste cap planurile de dezvoltare a lantului international Best Western. In septembrie, Best Western va afilia cel de-al saselea hotel al sau din Romania, insa obiectivul de a avea zece hoteluri pana la sfarsitul anului nu va fi indeplinit.
"Nu mai putem merge dupa obiectivele asumate. Hotelurile merg in general prost. Suntem intr-o perioada tulbure pentru industria hoteliera, pe fondul lipsei de turisti, care mai este cumulata si cu o criza manageriala", a declarat pentru Ziarul Financiar Malin Malineanu, development coordinator la Best Western Romania. #leadend#
Malineanu a spus ca, incepand din septembrie, hotelul Topaz din Cluj-Napoca va intra in lantul Best Western. Hotelul a fost primul hotel privat din Cluj Napoca si a inregistrat an de an un grad de ocupare de peste 80%, potrivit lui Sorin Radoi, directorul general si coproprietar al Topaz. Hotelul are 49 de camere, iar investitiile totale in acest hotel au depasit patru milioane de dolari.
Oficialul Best Western a apreciat ca acest an va fi mai slab pentru hotelurile romanesti, atat din cauza lipsei de turisti, cat si din cauza lipsei unui sprijin al statului pentru acest sector. "Se pot face diverse actiuni pentru sprijinirea turismului, dar este nevoie de bani. Insa aici se intra intr-un cerc vicios: hotelierii nu au bani pentru ca nu au turisti si nu se pot promova pentru a atrage turistii", a spus Malineanu.
Cu toate ca, potrivit datelor oferite de Institutul National de Statistica, numarul vizitatorilor straini din Romania a fost in primul semestru cu 15,6% mai mare decat cel din perioada similara din 2002, analistii apreciaza ca in acest an numarul turistilor straini va fi totusi mai mic, mai ales pe litoral. De asemenea, si numarul turistilor romani cazati la hoteluri este in scadere, apreciaza oficiali din industrie. De fapt, evolutia numarului de vizitatori nu il reflecta pe cel al turistilor.
Pentru a revigora sectorul turismului, este nevoie de investitii puternice, nu numai in modernizarea hotelurilor, ci si in infrastructura sau promovare. "Romaniei ii trebuie un major avantaj competitiv pe piata internationala, fie ca este de natura fiscala, ca sunt fonduri pentru promovare sau finantari nerambursabile. Nu mai este suficienta o egalitate cu competitorii sai", a mai spus Malineanu.
Preturile de pe litoralul romanesc sunt omparabile cu cele din Spania, Grecia sau Italia si mai mari decat cele din tarile cu care suntem in concurenta directa - Bulgaria, Turcia.
Pentru anul viitor, agentiile de turism solicita reducerea preturilor, in special pe litoral, pentru a incerca o revigorare. Malineanu avertizeaza insa ca, in pofida unei eventuale reduceri a preturilor, cumulata cu o introducere a cotei reduse de TVA - 9% (fata de 19% in prezent), anii viitori ar putea fi si mai slabi pentru hotelurile romanesti.



1,2 mil. $ pentru Best Western Balvanyos
Hotelul Best Western din Balvanyos a inregistrat in primul semestru al acestui an venituri de 600.000 de dolari, cu 7% mai mult decat valoarea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut, a spus Malin Malineanu, care este director general al hotelului.
"Pentru intreg anul 2003, am prevazut venituri de 1,2 milioane de dolari, de asemenea in crestere cu 7%, insa speram sa depasim aceasta valoare", a precizat Malineanu.
Gradul mediu de ocupare in primele sase luni a fost de 42%, iar estimarile vizeaza cresterea acestui indicator la 45% pana la sfarsitul anului. Rata de ocupare este similara celei de anul trecut, iar cresterea cifrei de afaceri se datoreaza cresterea venitului mediu pe camera, a explicat diretorul hotelului.
Hotelul din Balvanyos este proprietatea firmei Imperial Hotel Management si este operat de Concept Consult & Prospect SRL. Cea din urma este o entitate cu activitati multiple in turismul romanesc: reprezentant exclusiv al lantului hotelier international Best Western, New Concept Travel - agentie de turism acreditata IATA si reprezentant Holidays Autos, cel mai mare broker de rent-a-car mondial. Ambele companii sunt conduse de Malineanu.
Potrivit lui Malineanu, investitiile grupului in turismul romanesc au fost de peste doua milioane de dolari.
Hotelul Balvanyos este unul din putinele hoteluri private din Romania care ofera atat facilitati pentru organizarea de evenimente si conferinte, cat si o baza de tratament si recuperare pentru oamenii de afaceri romani.
In prezent, marca Best Western este prezenta pe cinci hoteluri din Romania, in acest lant fiind incluse, pe langa Balvanyos, hotelurile Savoy din Mamaia, Central din Arad, Parc din Bucuresti si Bucovina - Club de Munte din Gura Humorului. Lantul international Best Western este unul dintre cele mai mari din lume, cu peste 4.000 de hoteluri in 83 de tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO