Prima pagina

Berlusconi este la un pas de a deveni din nou prim-ministru

15.05.2001, 00:00 20



Liderul coalitiei de centru-dreapta Casa Libertatilor (CdL), Silvio Berlusconi, are cele mai mari sanse de a deveni premier al Italiei, dupa o victorie stransa obtinuta in alegerile de duminica.

Conform rezultatelor sondajelor la iesirea de la urne, Berlusconi se afla in fata rivalului sau Francesco Rutelli, candidatul coalitiei Maslinul, de centru-stanga, atat in Senat, cat si in Camera Deputatilor, relateaza CNN.

Nici unul dintre cei doi nu a revendicat inca victoria, dar conform primelor rezultate alianta lui Berlusconi a obtinut intre 155 si 175 din cele 315 locuri ale Senatului, in timp ce Maslinul a obtinut intre 135 si 155 de locuri. Astfel, votul celor noua senatori pe viata ar putea deveni decisiv.

In Camera Deputatilor, victoria lui Berlusconi a fost mult mai clara, el obtinand circa 49,4% din voturi, fata de cele 35 de procente ale lui Rutelli.

Pentru a putea primi un mandat de formare a noului guvern din partea presedintelui Carlo Azeglio Ciampi, orice coalitie trebuie sa detina majoritatea in ambele camere ale Parlamentului.

In caz contrar, Ciampi ar putea cere unuia sau ambilor lideri ai principalelor coalitii sa caute sprijin in afara acestora pentru a aduna majoritatea necesara.

Rezultatele scrutinului au fost insa serios intarziate de incetineala desfasurarii numaratorii si de sistemul de reprezentare proportionala extrem de complicat. In plus, unele sectii de votare au ramas deschise sase ore dupa ora oficiala de inchidere, ultimul vot fiind inregistrat la ora 4 dimineata (02.00 GMT).

Prezenta la vot a fost neasteptat de mare, depasind 80% din totalul celor 49,5 milioane de alegatori italieni, Ministerul de Interne fiind criticat pentru faptul ca a redus cu o treime numarul sectiilor de votare, fapt ce a provocat haos in numeroase zone.

Marele invins al alegerilor este insa Liga Nordului, formatiunea ultra-nationalista condusa de Umberto Bossi, care a obtinut doar 3,2% din voturi, in timp ce la alegerile din 1996 obtinuse 10,1 procente.

Liga Nordului si, in mai mica masura, cele doua partide crestin-democrate de dreapta membre ale coalitiei Casa Libertatilor, care risca sa nu ating pragul electoral de 4%, par sa fi cazut victima a unei "canibalizari" din partea lui Berlusconi si a formatiunii sale, Forza Italia, care si-a vazut confirmat locul de partid principal al scenei politice italiene.

"Daca am fi candidat singuri, am fi avut mai multe voturi, dar n-am fi atins obiectivul final, schimbarea" puterii, a afirmat unul dintre liderii Ligii, Giampaolo Gobbo.

In cadrul CdL, Berlusconi a repurtat o victorie personala, Forza Italia obtinand aproape 30% din voturi, fata de 20,6% in urma cu patru ani, desi coalitia in ansamblu a pierdut 2 procente in raport cu 1996.

Alianta Nationala, post-fascista, a platit, de asemenea, tributul fata de Forza Italia, cazand de la 15,7% in 1996 la 10,5% in scrutinul de duminica, asigurandu-si insa o buna reprezentare in Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO