Prima pagina

BERD: afacerile mici ajung prea greu la credite

03.12.2004, 00:00 10



Consolidarea dominantei marilor banci cu capital strain pe pietele Europei Centrale si de Est, inclusiv in Romania, tinde sa puna mari probleme dezvoltarii firmelor mici si mijlocii din tarile respective, din cauza reticentei acestor institutii de credit de a finanta afaceri de mici dimensiuni, potrivit unui studiu al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).



"In tarile nou intrate in UE si in cele in curs de aderare, cu piete dominate de banci straine, tendintele din ultimii ani sugereaza ca firmele mici si mijlocii au probleme mult mai mari cu accesul la finantare decat companiile mari si nu se pot astepta la imbunatatiri semnificative ale conditiilor de creditare", se arata in studiul amintit.



In acelasi timp, documentul noteaza faptul ca tocmai IMM-urile joaca un rol crucial in dezvoltarea sectorului privat si ca atare in mentinerea cresterii economice.



Studiul BERD noteaza faptul ca tocmai in Slovenia, unde piata bancara nu este tocmai dominata de grupuri straine, micii intreprinzatori se plang cel mai putin de dificultatea accesului la credite acordate de banci.



Experienta acumulata pe pietele financiare mature demonstreaza ca marile banci au dificultati in a-si extinde portofoliul de credite in zona micilor afaceri, mai opace din punct de vedere al informatiilor decat companiile de talie mare. "Structurile organizationale ale bancilor straine sunt construite astfel incat sa atinga eficienta numai pe seama mobilizarii unor finantari de calibru", mentioneaza studiul BERD.



In aceste conditii, desi concurenta in crestere la nivelul pietelor tinde sa atenueze constrangerile in acordarea de credite, accesul firmelor mici la finantare ramane restrans.



Datele statistice privind relatia dintre dimensiunea unei companii si nivelul finantarii din credite bancare arata in mod clar ca marile banci straine care domina deja pietele din regiune in proportii de peste 55% nu sunt interesate sa-si ofere serviciile companiilor de mici dimensiuni asa cum o fac cu clientii mari.



Intra in calcul argumente de ordin practic, care tin de dimensiunea relativ redusa a retelelor operate de marile banci straine si care nu ajung aproape de afacerile cu caracter local, apoi barierele de ordin cultural si comunicational, de adaptare a procedurilor de finantare astfel incat acestea sa fie intelese si acceptate de micii intreprinzatori, disponibilitatea redusa de a oferi produse flexibile, adaptate. Ca atare, relatiile marilor banci straine cu firme mici si mijlocii ajung sa fie considerate mult prea costisitoare in comparatie cu veniturile aduse.



Este evident ca prezenta grupurilor financiare straine va continua sa creasca in Europa Centrala si de Est, in conditiile in care intrarea tarilor din regiune in Uniunea Europeana permite unei banci comunitare sa-si deschida unitati ori doar sa opereze pe noile piete fara a mai obtine vreo autorizare. Asa ar urma sa se intample si in Romania dupa 2007, BNR ramanand sa autorizeze si sa supravegheze numai activitatea bancilor locale.



In acelasi timp, studiul BERD ridica problema sanselor de supravietuire a burselor locale din regiune, in conditiile in care acestea intra in concurenta directa cu marile piete din Vest. Certitudinea conturata este ca marile companii au sanse sa obtina conditii de finantare din ce in ce mai favorabile atat de pe bursele vestice cat si de pe pietele locale, in conditiile in care firmelor mici nu le este la indemana sa se imprumute din exterior. "Avand in vedere importanta companiilor mici pentru cresterea economica si nevoia lor de capital, declinul burselor locale se va dovedi o consecinta costisitoare a aderarii", se spune in studiul BERD.



Chiar si Comisia Europeana remarca intr-un raport recent nevoia ca autoritatile sa incerce sa sprijine accesul micilor companii la credite bancare. Institutii precum BERD o fac prin acordarea de linii de finantare dedicate sectorului IMM. "Tarile nou intrate si cele in curs de aderarea trebuie sa fie atente la dezvoltarea sistemelor financiare, astfel incat sa incurajeze o inclinatie a sectorului bancar se a finanta si firme mici. De asemenea, cresterea culturii capitalurilor va deschide drumul pentru o industrie mai dezvoltata de venture capital", se mentioneaza in raportul Comisiei.



In Romania, bancile cu capital majoritar strain detineau o pondere de 60,7% din piata la sfarsitul lui septembrie 2004. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO