Prima pagina

Belgia sprijina accelerarea negocierilor cu Romania

12.07.2001, 00:00 13



Presedintia belgiana a Uniunii Europene saluta noul ritm de negociere impus de Guvernul de la Bucuresti pentru depasirea ramanerilor in urma si apreciaza calitatea documentelor redactate de Ministerul Integrarii Europene, a declarat ieri ambasadorul Belgiei in Romania, Xavier van Migem.

In privinta ridicarii obligativitatii vizelor pentru romanii care doresc sa calatoreasca in spatiul Schengen, ambasadorul Belgiei a amintit ca Romania s-a angajat sa securizeze frontierele, sa combata imigratia ilegala si sa accepte repatrierea romanilor expulzati din alte tari.

El a adaugat ca raportul redactat de comisarul european pentru extindere, Gunther Verheugen, si comisarul UE pentru afaceri interne, Antonio Vittorino, propune eliminarea vizelor pentru cetatenii romani, incepand din ianuarie 2002.

Raportul va fi discutat de Consiliul Ministrilor de Justitie si de Interne, la una dintre reuniunile din septembrie, octombrie sau decembrie 2001, dar pana atunci Romania trebuie sa isi indeplineasca angajamentele luate, a mai spus van Migem.

El a afirmat ca presedintia belgiana a UE este de acord ca Romania sa accelereze procesul de negociere pentru aderare si va sprijini deschiderea cat mai multor capitole, avand in vedere ca ministrul Integrariri, Hildegard Puwak, a anuntat recent ca Romania intentioneaza sa deschida inca 11 capitole pana la sfarsitul anului.

Extinderea UE a fost prezentata de ambasadorul Belgiei ca una dintre prioritatile presedintiei belgiene, prin care se urmareste "restabilirea identitatii europene".

Celelalte prioritati ale presedintiei belgiene se refera la pregatirea introducerii monedei euro, relatiile externe, in special cu Rusia, Ucraina si Africa Centrala, si politica europeana de securitate si aparare.

Procesul de extindere este ireversibil, iar Belgia va continua negocierile de aderare cu tarile candidate conform programului aprobat de Consiliul European la Nisa, a aratat Xavier van Migem.

El a precizat ca fiecare tara va fi tratata in functie de propriile merite, criteriul cel mai important fiind adoptarea integrala a acquis-ului comunitar.

Ambadasorul Belgiei afirma ca nu este importanta fixarea unei noi date pentru aderare, ci avansarea calitativa si cantitativa a negocierilor cu fiecare stat in parte. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO