Prima pagina

BCR strange de pe piata externa 400 mil. euro

BCR strange de pe piata externa 400 mil. euro
13.01.2005, 00:00 15

Cel mai mare imprumut extern contractat de o entitate romaneasca, alta decat statul, urmeaza sa fie obtinut de BCR in cursul lunii februarie: 400 de milioane de euro pe cinci ani, cu o perioada de gratie de patru ani si cu trageri posibile si in dolari americani.
Suma este dublata de un  costului redus al unei asemenea finantari - respectiv o marja de sub un punct procentual peste ratele EURIBOR/LIBOR (dobanzile de referinta la euro si dolar ale pietelor financiare internationale). La acesta se adauga comisioanele platite de BCR intermediarilor tranzactiei, care nu sunt insa facute publice.
In acest moment pe pietele externe  EURIBOR la un an este de 2,3%, iar LIBOR la un an este de 3,16%.
Creditele in valuta acordate de BCR populatiei au o dobinda care depaseste nivelul de 10%.
Imprumutul care va fi luat de BCR nu beneficiaza de garantii din partea Ministerului Finantelor
Destinatia acestei sume considerabile?
"Cresterea bilantului bancii si acoperirea necesitatilor legate de noi oportunitati de afaceri pe termen mediu si lung pentru care inca nu gasim finantare pe piata interna", a declarat pentru ZF Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
El spune ca ponderea creditelor acordate pe termen mediu si lung in portofoliul bancii a trecut de 65% asa incat este nevoie de surse de finantare cu maturitati pe masura.
BCR este prima care beneficiaza de imbunatatirea ratingului de tara al Romaniei pana la nivelul investment grade, care va ieftini in continuare accesul societatilor romanesti la finantare externa.
"Pe langa ratingul de tara s-a imbunatatit si ratingul BCR. De asemenea, reducerea costului acestui credit sindicalizat, comparativ cu cel obtinut in urma un an, se datoreaza intrarii BERD si IFC in actionariatul bancii, precum si rezultatului bun al evaluarii portofoliului de active realizat de intermediarii sindicalizarii", a mai spus Danila.
In prima parte a anului trecut, banca a contractat un credit sindicalizat de 200 de milioane de dolari, tot pe o perioada de cinci ani, insa la o dobanda ceva mai ridicata - LIBOR + 2%. Creditul respectiv a fost aranjat de un grup de banci format din Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), Citibank, Erste Bank der Osterreichischen Sparkassen si Raiffeisen Zentralbank Osterreich (RZB).
Nicolae Danila spune ca echipa de lead manageri a fost pastrata si anul acesta.
Activele BCR s-au apropriat la sfarsitul anului trecut de 6 miliarde de euro in urma unei cresteri cu circa un miliard fata de 2003. Potrivit unor date preliminare, profitul net al bancii calculat conform standardelor internationale de contabilitate a urcat la circa 151 de milioane de euro.
Anul trecut a fost marcat de inceperea aplicarii planului de restructurare si reorganizare al bancii, convenit cu noii actionari - BERD si IFC. Separarea activitatilor executive de cele supraveghere a reprezentat unul din pasii importanti in introducerea principiilor guvernantei corporatiste.
Nicolae Danila afirma ca in 2005 va continua reasezarea activitatilor bancii.
"Deja vorbim de destructurare si nu restructurare. Am gasit solutii ca veniturile sa creasca mai repede decat costurile asa incat nu va fi nevoie de reduceri de personal semnificative", sustine presedintele BCR.
Printre proiectele acestuia se numara continuarea extinderii retelei teritoriale cu inca 50 de unitati peste cele 315 existente la sfarsitul lui 2004. De asemenea, va continua dotarea cu automate pentru servicii bancare si posibilitatile de utilizare a Internetului. BCR a cumparat deja 75 de automate de schimb valutar care scurteaza timpul de realizare a tranzactiei facand-o posibila si in afara orarului bancar. Un automat de schimb valutar a fost instalat recent si in Aeroportul International Henri Coanda.
Danila spune ca aceste masini vor fi folosite si pentru preschimbarea leilor vechi in lei noi, in conditiile procesului de denominare programat sa inceapa la 1 iulie.
Din punctul de vedere al structurii BCR, in cursul acestui an ar urma ca divizia de brokeraj sa fie integrata in banca.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO