Prima pagina

BCR reduce dobanzile la depozite, dar nu iefineste imprumuturile in lei

05.10.2005, 19:39 13

BCR, liderul sistemului bancar, a redus dobanzile la depozitele in lei atrase de la clienti, in medie cu un punct procentual, fara insa a ieftini si creditele in lei.

Dobanzile platite de banca la lei oscileaza acum intre 6% pe an la termenul de o luna si 8% pe an, la scadentele de 12 luni. Banca mentine neschimbat nivelul dobanzii platite la depozitele cu scadenta la doi ani, la 9% pe an, care asigura un randament real pozitiv (depaseste inflatia). Nici aceasta dobanda nu este insa fixa, astfel ca ar putea sa mai coboare intre timp.

Potrivit oficialilor bancii, prin aceasta politica de dobanzi, BCR doreste sa incurajeze economisirea pe termene mai lungi, in conditiile in care, pe medie, maturitatea depunerilor din sistem este mai mica de sase luni. Astfel, majoritatea bancilor se confrunta, in cazul leilor, cu un decalaj al activelor bilantiere, care au de obicei scadente lungi (credite), de ordinul anilor, cu pasivele bilantiere (depozite si imprumuturi atrase), care au scadenta de cateva luni sau cativa ani.

BCR nu este foarte interesata de competitia pe segmentul finantarilor in lei, fiind una dintre putinele banci care mai pot continua creditarea in valuta. De altfel, in ultima perioada banca a atras surse impresionante de valuta, pentru a alimenta creditarea catre clientii individuali.

Dintre liderii pietei, BRD-SocGen ramane astfel singurul jucator care nu a anuntat inca ajustari de dobanzi la lei. La inceputul saptamanii, Raiffeisen Bank, a treia banca din sistem, a ieftinit creditele in lei, reducand insa concomitent si dobanzile la depozite. Banca ofera dobanzi la lei intre 4,5% si 5,25% pe an, in timp ce BRD-SocGen plateste pentru depozitele in moneda locala intre 6% si 6,25% pe an.

Banca Transilvania a anuntat ieri reducerea dobanzilor la creditele in lei cu pana la doua puncte procentuale. Astfel, pentru imprumuturile acordate clientilor persoane fizice banca percepe acum dobanzi intre 10% pe an (in cazul creditelor ipotecare cu dobanda fixa pe primii 3 ani), pana la 14% (pentru creditele de consum fara girant). Banca a ajustat insa recent si dobanzile platite la depozite, care oscileaza intre 5,5% si 7% pe an, in functie de scadenta.

Banca Romaneasca a anuntat ieri reduceri drastice ale dobanzilor platite la depozitele in lei, cuprinse intre 2,65 si 4,15 puncte procentuale. Astfel, dobanzile platite de banca variaza acum intre 2,75% si 3,75% pe an. La sfarsitul saptamanii trecute banca a ajustat si dobanzile percepute la imprumuturile in lei.

Bancile au trecut la reduceri masive ale dobanzilor la lei dupa decizia BNR de a micsora dobanda oferita la facilitatea de depozit (unde erau plasate lichiditatile in exces) cu trei puncte procentuale, pana la 1% pe an. Ca urmare, dobanzile s-au prabusit pe piata monetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO