Prima pagina

BCR reduce dobanda la creditele ipotecare la 7% in euro

14.02.2006, 21:09 13

BCR a declansat o noua ofensiva pe piata de retail, anuntand ieri lansarea a doua credite in valuta destinate clientilor individuali, unul ipotecar si unul de consum, cu dobanzi plecand de la 7% pe an la euro.

Banca pare astfel hotarata sa exploateze avantajul conferit de marja de manevra pe care inca o mai are pentru acordarea de finantari in valuta, venind acum cu dobanzi pozitionate in partea de jos a pietei. Miscarea are loc totusi la destul de mult timp de la intrarea in vigoare a normelor BNR, in septembrie trecut, iar multi dintre jucatorii afectati de acestea au luat masuri pentru a putea relua creditarea in valuta. Pe de alta parte, decizia vine in contextul in care noul proprietar al bancii, grupul austriac Erste, a dat ca obiectiv al managementului BCR recuperarea cotei de piata, pana la 35%.

"BCR isi continua politica echilibrata de creditare in lei si valuta a populatiei, dispunand atat de resurse, cat si de oportunitati de plasamente in conditii adecvate de gestionare a riscurilor", a declarat Natalia Hurduc, vicepresedinte executiv al bancii. In ultimul timp banca se concentrase pe creditarea in moneda locala, pastrand dobanzi destul de ridicate la finantarile in valuta. Noul credit imobiliar vine cu o dobanda de 7% pe an la euro, fixa in primul an de rambursare. Clientii pot opta insa si pentru o dobanda de 8% pe an, fixa in primii doi ani de rambursare. Pentru creditele in dolari dobanzile sunt de 8% pe an (nivel fix timp de un an) sau de 9% pe an, stabila pentru primii doi ani de contract.

Dupa expirarea perioadei in care dobanda este fixa, banca va percepe o rata variabila. In prezent ratele variabile sunt de 8,9% pe an la euro, respectiv de 9,4% pentru dolar.

Creditele se acorda pe o perioada de 25 de ani, limita de finantare fiind data numai de capacitatea de rambursare a clientului (rata nu poate depasi 35% din venitul lunar net, potrivit normelor BNR). Banca ofera la pachet si o asigurare de viata, precum si evaluarea imobilului. Pentru creditele de consum dobanda este variabila, rata fiind in prezent de 9,5% pe an, atat la euro, cat si la dolar, finantarile de pana la 10.000 de euro fiind acordate pe termen de maximum zece ani.

Concurenta pe segmentul clientilor individuali s-a incins in ultimele luni, impingand in jos dobanzile atat la lei, cat si la euro. Alpha Bank, un jucator care doreste sa recupereze teren pe retail, ofera inca din toamna credite ipotecare cu dobanzi de 6,9% la euro si 8,9% la lei, fixe pe primii doi ani. Volksbank, un jucator mai mic care isi propune insa sa faca diferenta prin pret, ofera chiar finantari imobiliare in valuta cu dobanzi de 6,75% pe an, nivel fix.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO