Prima pagina

BCR: Ne asteptam la o volatilitate mai mare a cursului

06.06.2005, 19:42 10

BCR se asteapta la o volatilitate mai mare a cursului in lunile urmatoare, fie in sensul aprecierii leului, fie in sensul deprecierii, din cauza acumularii unor tensiuni pe piata valutara.

"Trebuie sa fim atenti. Eu cred ca se acumuleaza o volatilitate evidenta pe piata valutara. S-ar putea sa vedem miscari bruste de curs. Eu nu as fi mirat daca as vedea un curs de 34.000 - 35.000 de lei pentru un euro in perioada urmatoare, asa cum este foarte posibil sa vedem si un curs de 37.000 - 38.000 de lei pentru un euro", a declarat Dan Bunea, vicepresedinte al BCR, responsabil cu trezoreria bancii.

"Acest nivel de 36.100 - 36.200 de lei pentru un euro este o realitate de moment", a spus Remus Serban de la Directia de terzorerie a bancii.

Luna aceasta vine la scadenta un volum important de titluri de stat, de ordinul sutelor de milioane de euro, iar daca cei care le detin - strainii - decid sa iasa din piata atunci se va mari substantial cererea de valuta.

"Pentru ca euro sa ajunga la 37.000 - 38.000 de lei trebuie sa fie o cumparare neta de valuta de 600 - 650 milioane de euro", a apreciat Bunea.

O crestere puternica a euro ar afecta destul de mult pe cei care au luat credite in valuta, avand in vedere ca trei sferturi din imprumuturile date de banci au la baza euro si dolari, aceste monede fiind preferate, avand in vedere diferenta de dobanda fata de lei. Liberalizarea contului de capital si cresterea economiei din ultimii ani au facut ca sursele atrase de banci din afara sau cele primite in depozit sa fie comparabile din punctul de vedere al costurilor cu cele in lei.

BCR incearca acum sa promoveze mai mult creditele in lei, in special la nivelul persoanelor fizice, pentru a contrabalansa ritmul de crestere al imprumuturilor in valuta.

"Este o decizie strategica sa promovam creditele in lei. Asta nu inseamna ca am sistat creditele in valuta. Cine vrea sa-si asume riscul valutar nu este nici un fel de problema. Sa nu-si inchipuie cineva ca vreo banca din Romania isi va lua riscul valutar", a mentionat Bunea.

In primul trimestru, soldul creditelor in lei acordate de BCR persoanelor fizice a crescut cu 22%, iar cel in valuta a urcat cu 37%.

"Se remarca o crestere mai mare a cererii creditelor de nevoi personale, garantate cu ipoteca", a spus vicepresedintele bancii.

Confruntate cu lichiditati foarte mari, atat in lei, cat si in valuta, si cu o concurenta tot mai mare, bancile au fost nevoite sa reduca dobanzile la creditele in lei destul de agresiv si sa forteze partea de creditare. Chiar si asa, debitorii au preferat sa ia credite in valuta, avand in vedere faptul ca dobanda este la jumatate fata de cea la lei.

"Va continua sa existe un diferential intre dobanzile la lei si cele in valuta. Oricum, cred ca la lei tendinta este de scadere", a afirmat Bunea. El s-a plans ca sunt banci care au scazut prea mult dobanzile la creditele in lei, fara ca aceasta politica sa aiba o justificare economica.

"Eu am constatat ca unele banci, pe anumite segmente si pe anumite perioade, practica o politica de dumping la lei. Dobanzile sunt atat de reduse incat nu se justifica decat printr-o motivatie de a castiga cota de piata foarte repede sau arata un dezechilibru in portofoliul bancii", a mentionat Bunea.

"BCR nu va scadea dobanzile la creditele in lei sub estimarile noastre privind evolutia indicatorilor macroeconomici. Nu actionam conjunctural", a adaugat vicepresedintele BCR.

La creditele in lei pentru companii, BCR are un tunel de dobanda intre 14 si 22%, iar la persoanele fizice tunelul variaza intre 14 si 23%. "Exceptii sunt peste tot", a declarat Bunea.

La resursele atrase in lei, BCR si-a schimbat politica, reducand ratele la depozitele pe termen scurt, pentru a evita intrarea si iesirea banilor. La persoanele juridice, banca nu a mai oferit dobanzi fixe.

"Noi am decis decuplarea dobanzilor. Cei care tin banii pe mai putin de noua luni au o dobanda mai mica (7 - 7,5% pe an), fata de 9 - 9,5%, cat primesc cei care isi tin banii pe termen mai lung. Noi am considerat ca cei care isi tin banii pe mai putin de noua luni nu vor sa economiseasca, ci sa speculeze o anumita tendinta. Oricum, am constatat un trend puternic de crestere a maturitatii lor si la o dobanda fixa. Acum, perceptia publicului este favorabila dobanzilor fixe", a precizat responsabilul cu trezoreria bancii.

In ciuda scaderii puternice a dobanzilor la lei, care au ajuns si real negative, oamenii nu si-au retras banii din banci. "In situatia in care dobanzile la depozite ar scadea foarte mult, ar aparea tendinta de iesire a banilor, care s-ar duce fie in valuta, fie in case sau terenuri", a mai spus Dan Bunea.

BCR este cea mai mare banca din sistem si urmeaza sa fie privatizata pana la finalul anului. La 31 decembrie, BCR avea o cota de piata de 29% pe partea de depozite, 26% la credite, 26% la active si 34% la profit. La finalul lunii martie, cotele sunt mai mari, a conchis Bunea.



Sprijin pentru euro

Esecul monedei euro a fost adus in discutie, in premiera, saptamana trecuta, ceea ce a declansat un val de dezbateri si de declaratii la nivel european. Propunerea ministrului italian al muncii ca Italia sa reintroduca lira, in cursul saptamanii trecute, precum si speculatiile potrivit carora oficialii germani s-au intalnit deja pentru a discuta o eventuala dizolvare a Uniunii Monetare Europene (EMU) au declansat o adevarata rumoare la nivelul oficialilor din Comisia Europeana si nu numai. Dezmintirile s-au tinut lant si guvernantii, incepand cu Jean Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, s-au grabit sa isi exprime increderea in moneda euro si dezaprobarea fata de propunerile calificate de ei drept "absurde". cristian.hostiuc@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO