Prima pagina

BCR da tonul la cresterea dobanzilor la depozite

07.10.2003, 00:00 47



Banca Nationala a Romaniei se poate felicita, chiar daca doar partial, din nou: mesajul pe care a vrut sa-l transmita prin majorarea cu un punct procentual a dobanzii de interventie pe piata monetara a ajuns unde trebuie. Incepand de astazi cea mai mare banca din sistemul bancar romanesc - Banca Comerciala Romana (BCR) - a decis sa majoreze cu un punct procentual dobanzile platite la depozitele bancare in lei constituite pe o perioada de o luna si trei luni.



Noile dobanzi platite vor fi de 14%/an pentru scadenta o luna, respectiv 15%/an pentru scadenta trei luni.



"Aceasta miscare in sus a dobanzilor scoate in evidenta potentialul de crestere a afacerilor, respectiv al creditarii in lei, care exista la BCR, unde imprumuturile in lei au cresterea cea mai puternica si detin ponderea principala" a afirmat Marian Miclea, director al Directiei de Trezorerie din BCR.



In general, expunerea unei banci la capitolul finantari depinde direct proportional de volumul total al surselor atrase de la persoanele fizice si juridice.



Miscarea facuta de BCR, banca controlata de statul roman, este prima dupa anuntul de la sfarsitul saptamanii trecute potrivit caruia banca centrala va plati cu un punct procentual mai mult pentru lichiditatile atrase de pe piata monetara, adica 20,25% pe an.



"Hotarerea Consiliului de Administratie al BNR privind majorarea cu un punct procentual a dobanzii de interventie a intrat in vigoare de luni, 6 octombrie. Hotararea nu va mai fi publicata in Monitorul Oficial", a afirmat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.



Prin masura luata, banca centrala a tintit de fapt, cel putin la prima vedere, doua probleme destul de stringente: scumpirea finantarilor in incercarea de a tempera expansiunea cu un ritm mult prea mare a creditului neguvernamental, dar si stimularea economisirii prin inducerea in randul bancilor a unei politici de majorare a dobanzilor bancare.



Scaderea mult prea rapida a dobanzilor platite de banci pentru depozitele bancare, dar si relaxarea conditiilor de creditare a facut ca incepand din prima parte a anului sa vedem o reducere peste asteptari a gradului de economisire in sistemul bancar. Mentinerea economiilor in banci pentru dobanzi care daca abia acopereau inflatia nu a mai fost atat de tentata, mai ales ca sumele respective puteau fi folosite foarte usor drept avans pentru obtinerea unui credit.



Tocmai pe aceasta schema, dar in sens invers, mizeaza acum banca centrala. Cresterea dobanzilor la depozitele bancare, adica a castigului obtinut in urma unui plasament bancar, concomitent cu o scumpire a finantarilor ar putea tempera intr-o oarecare masura avantul luat de creditul neguvernamental.



Ramane de vazut insa daca scumpirea creditului in lei nu va intoarce din nou fata debitorilor catre imprumuturile in valuta, costurile acestora ramanand destul de stabile in ultimele luni.



Vor mai urma si alte banci sa se gandeasca la o corectare a politicilor de dobanda? Probabil ca da.



"Noi am marit dobanzile inca de saptamana trecuta, anticipand intr-un fel miscarile din piata. Vom urmarim insa in continuare miscarile pe care le vor face ceilalti jucatori din sistemul bancar pentru a ne putea alinia la piata", a afirmat Rasvan Radu, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania.



Raiffeisen Bank a majorat dobanzile la depozitelor in lei cu cateva zile inainte de anuntul bancii centrale, banca platind acum o dobanda de 14% pentru depozitele pe o luna, respectiv 14,5% pentru 3 luni.



"Suntem in curs de a ne contura o pozitie in raport cu ultimele evolutii monetare. Intrucat anticipam o aliniere a actorilor pietei la noul context, avem in vedere diverse alternative de actiune, atat in ceea ce priveste depozitele cat si creditele", a afirmat si Claudiu Cercel, directorul directiei operatiuni de piata din BRD. oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO