Prima pagina

Bate vantul schimbarii in industrie

28.10.2004, 00:00 18



Din punct de vedere al managementului, piata asigurarilor se imparte acum in trei. Aproape o treime (opt societati) din primele 26 de companii din industrie cu afaceri de peste 100 mld. lei (3 mil. $) in 2003, care detin 99% din piata, au sefi noi de anul acesta. Pentru alte 10 din cele 26 de companii, liderii sunt aceiasi de la infiintare, si nici nu dau semne ca vor fi schimbati prea curand. Restul de opt companii sunt conduse de oameni care au vechime medie de circa 2-3 ani.



In industrie s-au profilat de fapt doua modele: companii conduse si acum de echipele care le-au infiintat si companii la conducerea carora in timp au avut loc schimbari. Diferentele sunt date, cel mai probabil, de forta de a se impune in fata actionariatului. Pe de alta parte, numarul foarte mare de societati conduse de foarte mult timp de aceleasi echipe arata ca "piata" de manageri de asigurari este saraca, lipsind inca "mercenarii", profesionisti care sa treaca de la o companie la alta. In general, oamenii din top sunt foarte "lipiti" de societatile in care au urcat in linia intai sau pe care le-au infiintat.



De exemplu, echipele de Allianz-Tiriac, Omniasig, Omniasig Viata, Agras, BT Asigurari, Lukoil Asito, RAI si Grawe au aceiasi manageri de la infiintare, in unele cazuri (Agras, RAI) fiind vorba chiar si actionari cu pachete semnificative de actiuni.



Spre exemplu, Cristian Constantinescu formeaza impreuna cu directorii generali adjuncti Gavril Muresan si Ileana Cucos cea mai longeviva echipa din industria asigurarilor. Ei au format Asigurari Ion Tiriac la sfarsitul anului 1993, cand au plecat de la Astra, pe atunci o companie de asigurari de stat (desprinsa din fostul ADAS).



Toti trei au lucrat la ADAS. Multi din liderii de azi ai industriei asigurarilor au lucrat de fapt in departamentul de reasigurari din cadrul fostei Administratii a Asigurarilor de Stat. Contactele pe care le-au avut acesti oamenii cu business-ul real, capitalist, le-au facilitat ulterior adaptarea rapida la economia de piata si mediul competitiv.



Si la Omniasig, Constantin Toma este director general de la infiintarea companiei, formand impreuna cu Fanel Plopeanu (director general adjunct) si Bogdan Tudor (director directia tehnica) o echipa puternica, recunoscuta in piata.



Daca nu ar fi fost plecarea la sediul central de la Amsterdam, si Violeta Ciurel, fost director general al ING Asigurari, ar fi intrat in aceasta categorie, impreuna cu echipa de marketing (departament de unde a provenit Ciurel).



Schimbarile din topul companiilor de anul acesta au mai aratat un trend major. Actionarii companiilor, fie romani sau straini, cauta, surprinzator, chiar si la 7 ani de operatiuni pe piata romaneasca in cazul unei companii multinationale, sa aduca top manageri din strainatate. Este cazul ING Nederlanden, unde olandezul Bram Boon a preluat functia de director general al Violetei Ciurel, al Asirom (cun Fred Heath adus director general) sau al Astra, unde omul de afaceri Dan Adamescu vrea sa aduca un manager strain pe prima pozitie.



Acest trend ar putea schimba in curand situatia de pe piata, unde, desi capitalul companiilor este predominant strain, managerii societatilor de asigurari sunt majoritatea de nationalitate romana. Astfel, 16 din primele 26 de companii au capital strain, dar numai 10 manageri sunt straini, din care unul (Fred Heath) este manager al unei companii cu capital romanesc.



Dar care este liantul unei echipe longevive de conducere? Cum se explica de exemplu diferenta dintre situatia Allianz-Tiriac si Asirom? In ambele cazuri este vorba de companii controlate o perioada de oameni de afaceri autohtoni, Ion Tiriac si, respectiv, Ioan Niculae. In 2000, Allianz a devenit actionarul majoritar de la Asigurari Ion Tiriac. Probabil ca si Asirom va fi vanduta la un moment dat catre o mare companie straina, Ioan Niculae avand la un moment dat chiar anul acesta discutii cu o serie de companii straine, care insa nu au condus pana la o tranzactie. Am cerut opinia reprezentantilor celor doua tipuri de companii de pe piata. Cristian Constantinescu, directorul general de la Allianz-Tiriac, este exponentul grupului de lideri care au contruit compania si o conduc in continuare.



De partea cealalta, Catalin Stroe, acum director general adjunct la Asirom, este unul dintre oamenii nou-veniti pe functii de top in piata, dar care cunoaste industria si are explicatii privind stadiul actual al managementului in asigurari.





Cristian Constantinescu: intr-o echipa buna este nevoie de cineva care sa contrazica Echipa de conducere a Allianz-Tiriac este in functie de 11 ani. Care este explicatia? "Atata timp cat o echipa de managemnt obtine rezultate si actionarii n-au ce-i reprosa, nu vad motivul pentriu o schimbare", afirma Cristian Constantinescu, directorul general de Allianz-Tiriac.



Directorul Allianz-Tiriac afirma ca insa ca reteta acestei lungi convieturi in echipa nu este neaparat bazata pe intelegere perpetua. "De fiecare data cand se discuta este necesar ca un membru al echipei sa fie "contra" pe anumite subiecte - prinde foarte bine, pentru ca ridica probleme la care nu te-ai gandit".



In plus, Constantinescu afirma ca unul din secretul longevitatii este relatia corecta cu actionarul majoritar.



"Tiriac nu a interferat niciodata in activitatea noastra. Ceea ce a fost stabilit in 1993 foarte clar - si anume ca managementul societatii sa fie 100% in mana noastra, a fost respectat. Dealtfel, la noi a fost cazul fericit ca nici n-a avut motive sa intervina", spune Constatinescu.



"Acum, viata e ceva mai usoara pentru noi pentru ca actionarul majoritar intelege asigurari, stie business-ul".



Dar ce parere are Constatinescu despre managerii romani din asigurari?



"Noi ce facem in Romania nu este un management in acceptiunea vest-europeana a termenului, poate cu atat mai mult in asigurari, o industrie extrem de tehnica", spune el.



Un manager de asigurari in Romania trebuie sa stie foarte bine partea tehnica, de asigurari, pe cand in vest nu e o conditie. "Acest lucru se poate intampla numai cand ai o echipa perfecta la nivelul doi de conducere, in care fiecare stie perfect business-ul", afirma Constantinescu.



Din aceasta cauza, pe piata romaneasca a asigurarilor gasesti foarte greu oameni formati pentru pozitii pe top management. Cei de afara inteleg foarte greu aceasta situatie. "In Romania nu ai de unde sa alegi manageri de top pentru asigurari, de aici tendinta de a aduce oameni de afara. Dar in acelasi timp am indoieli ca un perfect cunoscator al asigurarilor care vine din strainatate se poate adapta. Ceea ce este in Romania este greu de comparat cu alta tara", a mai spus seful Allianz-Tiriac.





Catalin Stroe: schimbarile in conducere pot afecta increderea clientilor



Directorul general adjunct al Asirom, Catalin Stroe, afirma ca motivele schimbarilor de anul acesta de la varful companiilor de asigurare sunt "dorinta actionarilor de a pregati societatile pentru aderare si anumite nemultumiri privind rezultatele inregistrate".



"Probabil ca se considera ca ?la vremuri noi, trebuie oameni noi? iar, in anumite cazuri atingerea unor paliere, de altfel naturale, ale cotelor de piata nu este de natura de a multumi", spune Stroe.



In ceea ce priveste longevitatea unora dintre echipele de conducere din piata, el crede ca increderea este capitalul cel mai de pret in acest business, iar schimbarea echipelor de conducere nu este, in unele cazuri, de natura a mari increderea clientilor in acea companie. "Lumea se intreaba, firesc: ce se intampla?, iar urmarea se vede efectiv la numararea politelor vandute". 



Dar cat de greu se formeaza un manager in asigurari in opinia lui Stroe?



"Pasii sunt specifici de la om la om si depind de abilitatile sale de comunicare si convingere, capacitatea de a receptiona si transmite sentimente de la clienti si colaboratori, de a se autoperfectiona si a-si pastra corectitudinea in conditiile unor mari tentatii. In general, am observat ca persoanele care practica initial o anumita specializare tehnica sau didactica timp de circa 5 ani sunt mai apte de a performa ulterior in asigurari", afirma directorul adjunct de la Asirom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO