Prima pagina

Basescu: Statul nu poate tine pasul cu inventivitatea fraudatorilor

18.07.2008, 15:12 19

"Avem deficiente in ceea ce priveste judecarea rapida a cazurilor depistate si in acest sens, exista nevoia specializarii judecatorilor si procurorilor. Un judecator nespecializat va decide foarte greu un dosar care vizeaza un act de spalare a banilor sau crima organizata. Degeaba se condamna un vinovat dupa zece ani de la inaintarea dosarului, timp in care infractorul si-a continuat activitatea nestingherit", a declarat seful Statului in conferinta organizata de Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.

Presedintele Traian Basescu a atentionat de asemenea ca ultimile modificari ale legislatiei romanesti au relaxat modul de raportare a tranzactiilor din sistemul bancar catre autoritatile nationale. "Suma minima era inainte 10.000 de dolari, acum a crescut la 15.000 de euro, iar timpul de raportare a crescut de la 24 de ore la zece zile. Cred ca autoritatile romane trebuie sa revina la termenul de 24 de ore de raportare la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor", a precizat Basescu.

"Banii proveniti din activitati ilegale reprezinta o amenintare la securitatea nationala. Nicio institutie singura nu va reusi sa atinga performante ridicate in rezolvarea acestei probleme. O cooperare inter-institutionala este singura solutie pentru combaterea eficienta a infractiunilor", a continuat Basescu.

Seful Statului a mai subliniat ca intre autoritatile nationale si gruparile criminale "lupta este inegala", din moment ce modul in care statul isi achizitioneaza tehnologia e in urma chiar si cu zece ani fata de gruparile criminale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO