Prima pagina

Banii au viza, dar mai stau pe-aici

23.12.2002, 00:00 23

Liberalizarea partiala a contului de capital incepand cu ianuarie 2003, si mai exact posibilitatea de investi direct pe pietele de capital externe, nu se va vedea, cel putin pe termen scurt si mediu, in nivelul fondurilor transferate de romani in strainatate, sunt de parere specialistii in domeniu.
Motivele: lipsa efectiva a unui cadrul institutional care sa permita acest lucru, cultura investitionala precara, costurile destul de ridicate implicate de astfel de plasamente si, nu in ultimul rand, regresul economiei mondiale care face in acest moment ca investitiile chiar pe piete mature sa nu aduca randamentele scontate.
"Pe fondul actual al unui nivel istoric extrem de scazut al dobanzilor la dolar si euro, precum si datorita lipsei de alternative de plasament viabile pe piata romaneasca - chiar si prin scaderea dobanzilor la lei - este de presupus ca se vor cauta alte variante pentru investirea banilor iar aceasta liberalizare creaza cadrul pentru acest gen de oportunitati. Totusi, nu cred ca vom asista imediat  dupa 1 ianuarie la iesiri masive de capital mai ales datorita faptului ca nu exista un cadrul institutional adecvat", a comentat pentru Ziarul Financiar Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania.
El spune ca pana la urma succesul unor astfel de operatiuni va depinde pe de o parte de costul tranzactiilor - fiind cunoscut ca pentru astfel de plasamente comisioanele sunt relativ mari -, iar pe de alta parte, va fi necesara depasirea unor bariere psihologice legate de constientizarea faptului ca banii proprii sunt transferati in strainatate, iar riscul pentru aceste operatiuni trebuie asumat personal.
Incepand de anul viitor,  mai exact de la 1 ianuarie 2003, potrivit noilor modificari ale regulamentului valutar, oricine va dori va putea sa-si investeasca banii direct pe pietele de capital externe. Fara discutie insa ca aceaste tranzactii vor impune costuri mult mai mari decat cele facute pe piata romaneasca. Fara cel putin 5.000 de dolari probabil ca nu se va justifica un astfel de plasament. Mai ales ca piata romaneasca de capital si chiar depozitele bancare in lei promit inca randamente mult mai atractive la costuri incomparabil mai mici.
In prezent singura posibilitate ca romanii sa investeasca pe pietele de capital externe o ofera programele de investitii aflate in portofoliul a trei companii de asigurari care plaseaza incasarile din prime in actiuni listate pe marile burse internationale. Astfel, cu un numai 150-200 de dolari (o polita lunara sau trimestriala) clientul uneia dintre companiile respective poate deveni actionar al Microsoft sau British Telecom, de exemplu.
Brokerilor insa nu le este frica ca o parte din clientii lor actuali sau potentiali  se vor duce cu banii pe pietele externe. "Nu cred ca, pe termen scurt, liberalizarea contului de capital va duce la externalizarea banilor. Motivele sunt in opinia mea destul de simple. In primul rand cultura investitionala este foarte scazuta la romani. Apoi, cine a vrut sa-si duca banii afara si i-a dus deja si , nu in ultimul rand, economia globala este acum putin bolnava si nu cred ca ar aduce randamentele scontate", spune si Adrian Caramiha, trader la BRD Securities.
Potrivit noului regulament valutar de la anul creditele si imprumturile financiare pe termen scurt, acordate de nerezidenti rezidentilor, ca si creditele si imprumuturile financiare si cele cu caracter personal acordate de rezidenti nerezidentilor vor putea fi acordate fara avizul prealabil al BNR.
Ce a mai adus nou, inca de anul acesta, modificarile aduse regulamentului privind efectuarea operatiunilor valutare a fost faptul ca persoanele fizice si juridice romane pot achizitiona acum oficial proprietati imobiliare - cladiri si terenuri - in strainatate fara a mai avea nevoie de avizul expres al bancii centrale.
Pana acum pentru orice tranzactie de acest gen era nevoie de obtinerea autorizatiei din partea bancii centrale, intrucat intra sub incidenta regulamentului privind efectuarea operatiunilor valutare.
Relaxari, in sensul eliminarii necesitatii obtinerii autorizatiilor din partea BNR, au mai avut loc si la capitolul transferurilor aferente derularii contractelor de asigurare de viata, ca si la capitolul transferuri de capital cu caracter personal reprezentand cadouri si donatii, dote sau mosteniri. Daca pana acum pentru a trimite o suma de bani, de exemplu 50.000 de dolari, unei persoane din Germania sub forma de cadou sau donatie, era necesar, din nou, avizul BNR, mai nou, te prezinti la o banca depui banii si stai linistit.
Din 2004 vor mai urma relaxari la capitolul listarilor companiilor straine pe piata de capital romaneasca sau la cel al operatiunilor in conturi de depozit in lei deschide de straini in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO