Prima pagina

Bancile se bat in promotii la credite ipotecare

05.08.2008, 21:10 12

Bancile se intrec in promotii la imprumuturi ipotecare, oferind dobanzi mici in primii ani de creditare, pentru a mai anima perioada de vara, mai slaba din punctul de vedere al vanzarilor. Alpha Bank si Banca Carpatica sunt doua banci care au prelungit pana la 15 septembrie, respectiv sfarsitul lunii august, promotiile pe care le-au lansat recent la creditele de locuinte. Alpha Bank, de exemplu, ofera pana la mijlocul lunii septembrie o dobanda de 4,9% in primul an si de 6,9% in al doilea an pentru creditele Alpha Housing in euro. Banca percepe un singur comision, la acordare, si niciunul anual, perioada de creditare fiind de pana la 30 de ani. Pe de alta parte, Banca Carpatica percepe o dobanda de 4,95% la creditele ipotecare Casa9 in euro contractate pana la finele lunii august. Acest imprumut se acorda atat pentru cumpararea sau constructia unei locuinte, cat si pentru extinderea sau amenajarea acesteia. Perioada maxima de creditare este de 35 de ani, iar avansul de minimum 10%. Sunt eligibile persoanele care la sfarsitul perioadei de creditare au o varsta de cel mult 70 de ani. Potrivit ultimelor date ale BNR, creditele pentru achizitia de locuinte au continuat sa incetineasca in luna mai, cresterea lunara coborand la 195 mil. lei (53 mil. euro), de la un varf de 1,1 miliarde de lei (337 mil. euro) in noiembrie trecut. Mai a fost a sasea luna consecutiva in care creditele imobiliare si cele ipotecare au franat puternic. La sfarsitul lui mai, soldul creditelor pentru investitii imobiliare ajunsese la 16,5 miliarde de lei (echivalentul a 4,5 miliarde de euro).
Acest sold reflecta insa numai creditele imobiliare clasice, deoarece BNR include creditele de nevoi personale cu garantie ipotecara in categoria celor de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO