Prima pagina

Bancile ridica miza pe piata fondurilor mutuale

Bancile ridica miza pe piata fondurilor mutuale
20.01.2006, 20:36 12

Randamentul mediu adus anul trecut de fondurile mutuale a fost de 18%, dublu fata de dobanda bancara.

Cele mai mari banci din sistem si-au gasit in ultimul an un nou teren de confruntare: piata fondurilor mutuale. In ultimele luni, aproape toate marile grupuri bancare au aruncat pe piata milioane de euro, cu intentia de a-si asigura de la bun inceput o cota cat mai mare dintr-o piata care acum se ridica la aproape 100 mil. euro, dar care va creste rapid pe masura ce investitorii vor dori sa-si diversifice plasamentele.

Banca elena Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, este dispusa sa plaseze din start 17 milioane de euro in cele doua fonduri pe care le va lansa. Aceasta mutare, care reprezinta cea mai mare investitie a unei banci pe segmentul fondurilor mutuale, va face din Bancpost unul din principalii trei jucatori de pe piata.

"Vom porni cu un capital initial reprezentand echivalentul in lei a 17 mil. euro, ceea ce ne va propulsa cu siguranta cel putin pe locul al treilea pe piata fondurilor mutuale. Aceasta investitie demonstreaza interesul major al nostru pentru piata fondurilor mutuale si increderea ca aceasta piata se va dezvolta puternic in perioada urmatoare", a declarat pentru Ziarul Financiar Dan Stifter, directorul general al Eurobank Mutual Funds Management, societatea de administrare a investitiilor a Eurobank.

Conform estimarilor societatii, valoarea activelor celor doua fonduri administrate, Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced, ar putea atinge 25 de milioane de euro pana la finele lui 2006.

BCR si BRD, primele doua banci din sistem, urmaresc, la randul lor, consolidarea pozitiei pe piata fondurilor mutuale unde BRD ocupa primul loc, iar BCR o secondeaza. Fiecare din cele doua banci a lansat recent cate un fond de investitii cu grad mai ridicat de risc pentru a-si diversifica oferta.

SG Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a BRD - Groupe Societe Generale, are ca obiectiv mentinerea pozitiei de lider pe care o detine in prezent pe piata fondurilor mutuale. Compania a lansat luna aceasta un fond de investitii diversificat prin intermediul caruia intentioneaza sa recupereze o parte din terenul pierdut in ultimul an, cand cota de piata a companiei s-a redus de la 48% la sub 26%. Noul fond va porni cu un capital initial reprezentand echivalentul a 2,5 mil. euro, banii grupului. BRD administreaza in prezent cel mai mare fond de pe piata, Simfonia 1, ale carui active erau la sfarsitul lunii decembrie de 23,8 mil. euro.

Banca Transilvania a intrat si ea agresiv pe piata fondurilor mutuale, cele doua fonduri lansate in septembrie aducandu-i din start o cota de piata de 3,3%. Investitia initiala a bancii in cele doua fonduri a fost de aproape 2,5 mil. euro. In prezent, activele administrate de BT Asset Management reprezinta 6,3% din totalul pietei. Desi, din punctul de vedere al valorii activelor bancile domina piata, administratorii independenti de fonduri continua sa se afle in avantaj. Acest lucru s-ar putea insa schimba in perioada urmatoare, bancile avand ca atu retelele de distributie pe care le au la dispozitie.

La sfarsitul lunii decembrie, valoarea activelor fondurilor mutuale depasea 92,2 milioane de euro, cresterea din 2005 fiind de aproape 75%. Numarul de clienti a depasit la finele lunii trecute 71.000. Randamentul mediu oferit de fondurile mutuale anul trecut a fost de 18,8%, reprezentand de circa doua ori dobanda medie oferita de un depozit bancar in 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO