Prima pagina

Banci romanesti, curtate de un fond polonez

26.03.2001, 00:00 27



Fondul de investitii in capital de risc Polish Enterprise Fund IV, in valoare de 300 mil. $, analizeaza mai multe propuneri de afaceri primite din sectorul bancar romanesc, fiind interesat de potentialul mare al pietei financiare.

In ultima vreme, in mediile bancare au aparut mai multe speculatii legate de interesul fondului de venture capital Polish Enterprise Investors pentru doua banci romanesti din afara Bucurestiului.

O analiza sumara arata ca, din cele 44 de banci care opereaza pe piata romaneasca, numai cinci au sediile centrale in afara capitalei: Banca Transilvania - Cluj Napoca, Carpatica - Sibiu, Romexterra - Targu Mures, West Bank - Arad si Banca Romana de Scont - Brasov.

Din start, trei dintre acestea ar iesi din calcule, respectiv Carpatica, Romexterra si Banca Romana de Scont, intrucat conducerile actuale si actionarii majoritari au anuntat ca nu intentioneaza sa poarte negocieri pentru vanzarea unor pachete de actiuni.

In schimb, West Bank, una dintre tintele vizate, potrivit unor surse autorizate, a anuntat inca de la inceputul anului ca poarta negocieri in vederea vanzarii pachetului majoritar cu doua grupuri de investitori, dintre care unul american.

Cealalta posibila candidata la o parte din banii Polish Enterprise Fund este Banca Transilvania, una dintre cele mai curtate banci la ora actuala din intreg sistemul bancar romanesc. Anul trecut, s-au interesat de banca nume mari ca Raiffeisenbank si chiar BERD, care vroia sa cumpere pana la 20% din actiuni.

Polish Enterprise Fund IV ar putea investi in Romania circa 40-60 milioane de dolari in decursul a trei sau patru ani, spune Jacek Siwicki. El precizeaza insa ca banii ar putea fi absorbiti la fel de bine de proiecte din Romania sau din alte tari din Europa Centrala si de Est, in functie de profitabilitatea acestora.

In opinia sa, principalele domenii care pot atrage mai usor investitii in Romania sunt sectorul bancar, serviciile financiare de retail, sectorul farmaceutic, comertul cu amanuntul, productia de alimente si telecomunicatiile. Enterprise Investors considera foarte atractiv sectorul serviciilor bancare pentru persoane fizice, dezvoltarea acestora fiind prioritara pentru majoritatea bancilor romanesti.

Intr-o prima faza, Polish Enterprise va colabora in Romania cu Fondul Romano-American pentru Investitii (FRAI), care are practic celeasi origini.

In acest moment FRAI are investitii in sectorul financiar la Banca Romaneasca, unde detine peste 60% din actiuni. De asemenea, la inceputul lunii februarie a depus impreuna cu Raiffeisenbank o oferta pentru preluarea Bancii Agricole. Potrivit unor surse din piata, FRAI intentioneaza ca in cel mult doi ani sa "iasa" din Banca Romaneasca.

Polish Enterprise IV, un fond cu capital de risc in valoare de 300 mil. $, a fost lansat in toamna anului trecut. Acesta este administrat de Enterprise Investors, cel mai mare fond privat de investitii din Europa de Est.

Enterprise Investors este prezent in Romania printr-o investitie in valoare de 14 milioane de dolari realizata in decembrie 1999, atunci cand a cumparat 3% din actiunile operatorului de telefonie mobila MobilRom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO