Prima pagina

Banca Agricola se agata de ultimul pai: Regent Pacific

05.09.2000, 00:00 11



Fondul de investitii cu capital de risc Regent Pacific cu sediul in Londra s-a alaturat in ultimul moment bancii Rabobank din Olanda si Fondului Romano-American de Investitii pentru privatizarea Bancii Agricole, noul consortiu fiind asteptat sa depuna oferta finala cel mai probabil in urmatoarele doua zile, au declarat Ziarului Financiar, surse apropiate tranzactiei.

Potrivit acestora, daca oferta nu va fi acceptata de autoritati, privatizarea bancii va fi reluata cel mai probabil anul viitor, varianta care a fost discutata saptamana trecuta inclusiv cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

In acest moment s-a renuntat si la ideea unei fuziuni cu CEC, varianta pregatita ca solutie de salvare de la lichidare in cazul in care ar fi esuat negocierile cu posibili investitori. Oricum, fuziunea cu CEC ar fi fost cel mai complex scenariu, intr-cat ar fi necesitat schimbarea memorandumului cu FMI care prevede clar ca Banca Agricola trebuie sa fie privatizata sau lichidata.

Regent Pacific a intrat in joc dupa ce in urma cu doua saptamani Banca Agricola a Greciei a decis sa se retraga din aceasta privatizare, potrivit surselor din piata interesul bancii elene fiind mai mult indreptat spre posibile afaceri din Romania a altor companii cu capital grecesc (vezi pierderea contractului de cumparare a Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" de catre firma greceasca Michailides, unul dintre clientii importanti ai bancii, precum si litigiul in desfasurare intre Cosmorom si competitorii sai de pe piata romaneasca a telefoniei mobile).

Aceasta saptamana este decisiva pentru Banca Agricola mai ales ca mai sunt doar patru zile pana expira cel de-al doilea termen de depunere a unei oferte ferme. Situatia bancii depinde de decizia Guvernul de a capitaliza banca cu aproximativ 3.000 de miliarde de lei - aproximativ 150 de milioane de dolari.

Dupa ce pe 8 august reprezentantii Bancii Agricole "au luat plasa" fiind ferm convinsi ca se va depune o oferta ferma pentru preluarea pachetului majoritar si nu au avut altceva nimic pregatit, de aceasta data in calcul au fost luate mai multe scenarii.

Daca privatizarea va esua, primul scenariu ar fi recapitalizarii bancii (cu aproximativ 150 de milioane de dolari), dar Guvernul a refuzat sa faca vreun comentariu privind o posibila infuzie de capital in acest moment. O alta posibilitate ar fi lichidarea efectiva a bancii, dar in acest caz costurile s-ar ridica la aproape dublul celor implicate de capitalizare.

Consilierul primului-ministru pe probleme de buget si fiscalitate si consilier al guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, este de parere ca Banca Agricola ar trebui inchisa, in cazul in care banca nu va fi privatizata.

"Pe primul-ministru l-as sfatui sa inchida banca daca nu reuseste sa o privatizeze", a spus Croitoru. El a adaugat ca pentru Banca Agricola trebuie gasita o solutie care sa coste cat mai putin bugetul de stat.

"Daca pana la termenul stabilit nu se incheie nici un contract, inseamna ca Banca Agricola nu e privatizabila", a mai spus Croitoru.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO