Prima pagina

Banca Agricola ramane privatizata doar teoretic

14.06.2001, 00:00 12



Guvernul nu a reusit sa stinga litigiul privind Banca Agricola, declansat de Societatile de Investitii Financiare (SIF) impotriva Autoritatii pentru Privatizare (APAPS), asa ca prima infatIsare in proces, programata pentru astazi, confirma faptul ca privatizarea bancii nu a devenit efectiva.

Contractul de privatizare a Bancii Agricole, semnat la Palatul Victoria in urma cu aproape doua luni cu consortiul format din banca austriaca Raiffeisenbank si Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) sI mediatizat intens, ramane deocamdata blocat.

Scandalurile de la Banca Agricola se invart acum in jurul proceselor intentate de SIF Muntenia si, mai recent SIF Banat-Crisana (n.r. - actionari minoritari ai Bancii Agricole), actionarului majoritar al bancii.

Acestea au contestat in justitie majorarea de capital a Bancii Agricole cu aproape 6.500 mld. lei solicitata de cei care au cumparat pachetul majoritar de actiuni al bancii.

Aceasta decizie a societatilor de investitii financiare a stranit destule controverse, intrucat un proces poate dura o perioada buna de timp, iar una dintre conditiile contractuale a fost finalizarea rapida a majorarii de capital.

"Nu ne-am asteptat la atat pasivitate din partea Executivului, in ceea ce priveste situatia Bancii Agricole. Asteptam o implicare mai serioasa a oficialitatilor pentru a finaliza acest proces, care oricum s-a intins pe o perioada destul de lunga.

Credeam ca vor avea lor discutii cu SIF-urile pentru a le oferi ceva compensatii si a se termina cu circul acesta. Dar se vede ca nu a luat nimeni in considerare faptul ca banii nu au fost platiti si ca aceasta tranzactie poate cadea oricand.

Sa fi vazut ca vine un investitor de talia Raiffeisenbank la Banca Agricola si o cumpara cu bune si rele maine as fi rezolvat orice problema", au declarat pentru Ziarul Financiar surse din cadrul consortiului.

Contactat de Ziarul Financiar, Teodor Mihaescu, presedintele SIF Muntenia a mentionat ca "atata timp cat APAPS nu ofera compensatii reale pentru pachetele de actiuni detinute de cele doua SIF-uri la Banca Agricola, procesele vor continua".

"Sper insa ca aceasta problema sa se rezolve pana saptamana viitoare, intrucat din cate stiu lunea viitoare urmeaza sa ne intalnim cu oficialii APAPS si sa clarificam aceste lucruri", a conchis Mihaescu.

Raiffeisenbank si FRAI vor sa preia 98% din actiunile bancii pentru 15 mil. $ si promit o majorare de capital ulterioara de 37 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO