Prima pagina

Banca Agricola a Greciei nu mai vrea Banca Agricola

30.08.2000, 00:00 11



Banca Agricola mai are doar zece zile pana la termenul pentru depunerea unei oferte de cumparare, iar singurul potential ofertant cere in continuare o capitalizare prealabila a bancii cu circa 150 mil. $ si informatii precise despre portofoliul de credite si active.

Consortiul care ar dori, doar daca Guvernul se decide sa injecteze bani, sa preia Banca Agricola, a ramas acum cateva zile fara Banca Agricola a Greciei. In consortiu au ramas doar Rabobank din Olanda si Fondul Romano-American de Investitii.

Potrivit unor surse apropiate afacerii, retragerea bancii elene este legata mai degraba de interesele comerciale ale acestei banci in Romania decat de situatia Bancii Agricole.

Aceleasi surse precizeaza ca decizia Bancii Agricole a Greciei tine de pierderea contractului de cumparare a Societatii Nationale "Tutunul Romanesc" de catre firma greceasca Michailides, unul dintre clientii importanti ai bancii, precum si de litigiul in desfasurare intre Cosmorom si competitorii sai de pe piata romaneasca a telefoniei mobile.

Guvernul nu a discutat in sedinta de ieri despre o eventuala recapitalizare a Bancii Agricole. In schimb, a fost prezentata o nota pentru numirea unui nou vicepresedinte al Consiliului de Administrare, in locul lui Liviu Marica, dar decizia a fost amanata.

Surse din guvern au declarat Ziarului Financiar ca noul vicepresedinte ar putea fi Nicolae Coman, fost director al departamentului de trezorerie din cadrul Bancii Agricole.

"Termenul de 8 septembrie nu va mai fi depasit, dar mai sunt de rezolvat probleme cum ar fi capitalizarea bancii. In zile urmatoare vom ajunge la un acord in acest sens cu Guvernul, pentru ca pentru a functiona in continuare banca are nevoie de o injectie de capital de 150 mil. $, suma care reprezinta doar jumatate din costurile lichidarii - daca s-ar ajunge aici", a mai adaugat Radulescu.

El sustine ca planul de recapitalizare a fost discutat si cu reprezentantii FMI si s-a ajuns la concluzia ca aceasta ar fi cea mai buna idee.

Guvernul si-a luat angajamentul in fata institutiilor financiare sa rezolve situatia Bancii Agricole, fie sa o privatizeze, fie sa o lichideze. Aceasta continua sa inregistreze pierderi, care in primul semestru au fost de circa 30 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO