Prima pagina

Bagdadul, Buzaul si masca de gaze

18.02.2003, 00:00 26

Poate parea cinic, insa cel putin un director al unei intreprinderi din Romania a privit cu oarecare speranta evenimentele din ultimele doua luni din Orientul Mijlociu. Si aceasta deoarece, pentru unii producatori, razboiul, sau macar amenintarea lui, se poate dovedi o afacere banoasa.
E cazul companiei Romcarbon din Buzau, unicul producator autohton de masti de gaze, care a primit in ultima perioada o avalansa de cereri de oferta. Cele mai interesate de mastile de gaze de Buzau sunt statele din zona conflictuala (Arabia Saudita, Israel, Kuweit), dar si companii din SUA sau Germania, precum si din Romania, a declarat Silviu Popa, directorul general al Romcarbon.
Anul trecut, firma a exportat 1.200 de masti de gaze, insa fabrica poate produce pana la 10.000 de bucati pe luna, adica 120.000 de masti de gaze anual.
O masca de gaze costa in jur de doua milioane de lei, adica 60 de dolari, ceea ce inseamna ca, daca si-ar utiliza integral capacitatea de productie, compania ar putea incasa in acest peste sapte milioane de dolari numai din vanzarea mastilor de gaze.
Popa pune interesul tarilor din zona Golfului pentru mastile de gaze fabricate la Buzau pe seama faptului ca Romcarbon, impreuna cu alte firme romanesti, a construit in Irak in anii '86-'87 o fabrica de astfel de materiale de protectie. "Probabil ca ei se gandesc ca, fiind acelasi tip, mastile de gaze pe care noi le producem vor fi eficiente pentru substantele care ar putea fi folosite in regiune", a explicat directorul companiei.
Romcarbon a avut anul trecut o cifra de afaceri de circa 10 mil. $. Societatea mai produce si elemente filtrante pentru motoare, carbune activ, precum si ambalaje si folie din polietilena. Actiunile companiei sunt listate pe piata RASDAQ, ultima tranzactie fiind realizata vineri la pretul de 12.000 lei/actiune. Principalii actionari ai Romcarbon sunt SIF Transilvania (29%), PAS Romcarbon (31,7%) si Unitai Intl. Corporation (8,5%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO