Prima pagina

Avionul-spion se intoarce in bucati

25.05.2001, 00:00 10



China a acceptat ieri propunerea americana de a demonta avionul-spion EP-3 si de a-l trimite inapoi Statelor Unite piesa cu piesa, relateaza CNN.

"Statele Unite au inaintat o propunere privind demontarea aparatului si trimiterea lui in SUA. Partea chineza a fost de acord cu acest lucru", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhu Bangzao.

Avionul american se afla pe insula Hainan din 1 aprilie, cand a efectuat o aterizare de urgenta in urma unei coliziuni cu un avion chinez de vanatoare.

Cele doua parti s-au acuzat reciproc pentru coliziune, Beijingul cerand Washingtonului scuze oficiale si oprirea zborurilor de supraveghere in zona sa de coasta.

Incidentul a provocat puternice tensiuni in relatiile bilaterale, mai ales dupa ce China i-a eliberat pe cei 24 de membri ai echipajului abia la 11 zile de la coliziune.

Tehnicienii americani care au analizat avionul in Hainan au declarat ca acesta ar putea zbura inapoi catre casa, dar China a respins aceasta optiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO